Különleges, édes-sós-savanykás ízvilágú, könnyed főétel tipp az ünnepekre, aminek a tálalását is exkluzív módon tudjuk biztosítani, ha friss, egész ananászt vásárolunk hozzá. A csirkemellből készült tekercshez vörösborban áztatjuk egy éjszakán keresztül az aszalt szilva szemeket, sajttal ágyazunk meg nekik, majd az egészet egy diós panírban sütjük meg, a sütőbe küldve, olajszagmentesen. Mindezt az izgalmas ízkavalkádot tovább visszük a köretre is, aminél ananásszal mixeljük össze a hagymás quinoát, mennyei összhatást elérve.
Vörösboros, aszalt szilvával töltött csirketekercs recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 70 dkg friss csirkemellfilé,
- 20 dkg aszalt szilva,
- 1-2 dl száraz vörösbor,
- 20 dkg szeletelt gouda vagy edámi sajt, de akár brie vagy camembert sajt is nagyon passzol hozzá.
- a panírozáshoz: kevés liszt, 1-2 tojás, zsemlemorzsa, és kb. 10 dkg darabolt dió,
- 1 db friss ananász,
- 25 dkg quinoa,
- 4,5-5 dl víz,
- 1 fej fehér hagyma,
- 1 cs. metélőhagyma,
- 2 púpos ek. vaj,
- só,
- pár ek. olívaolaj.
Elkészítés:
- Az aszalt szilvát előző este áztassuk be annyi vörösborba, amennyi pont ellepi a szilvákat (áztatás előtt érdemes ellenőrizni, hogy biztosan magmentes-e minden szilva).
- A csirkemellfiléket minél nagyobb darabban kiklopfoljuk vékonyra (nem eltúlozva a vékonyságot), és készíthetünk egy nagyobb tekercset, vagy a husik formájától függően akár 2-4 tekercset, ha úgy könnyebb kezelnünk a csirkemellet. Nagy tekercs esetén több hústűt is érdemes bekészíteni, hogy biztosan egyben maradjon a rolád a sütés során.
- Ha egy nagy tekercset szeretnénk, akkor kicsit érjenek össze (fedve egymást) a szeletek, amikor egymás mellé illesztjük őket. Sózzuk meg a csirkemellek mindkét oldalát, és középre helyezzük a sajt szeleteket, majd azokra az előzetesen lecsepegtetett aszalt szilva szemeket (egymás mellé 2 db-ot). Óvatosan tekerjük fel, és szükség szerint tűzzük meg hústűvel.
- Panírozzuk lisztben, felvert tojásban, majd darabolt dióval elkevert zsemlemorzsában megforgatva.
- Sütőpapírral borított tepsit picit megolajozunk, erre tesszük a tekercset (tekercseket), és pár csepp olívaolajjal a tetejét is meglocsoljuk. Majd 200 fokos sütőben sütjük. Az első 20-30 percben alufólia alatt sütjük, hogy tutira megpuhuljon a husi, majd levesszük a fóliát, és hagyjuk, hogy szépen rápiruljon a diós panír.
- Amíg sül a hús, összedobjuk a köretet. Vajban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd az átmosott quinoával együtt picit pirítjuk, és ráöntünk közel kétszer annyi vizet, mint quinoát, sózzuk, és fedő alatt, közepes hőfokon főzzük, amíg meg nem puhul. Alkalmanként kevergessük meg, és sózzuk ízlés szerint. Ha már majdnem puha, adjuk hozzá a felkockázott ananászt, a kieresztett levével együtt. Tálalásnál töltsük vissza a félbevágott ananász belsejébe, és szórjuk meg metélőhagyma darabokkal.