Skót tojás zöldborsópürével

Gasztrotipp a húsvéti főételhez

Skót tojás recept

A skót tojás alapvetően ugyanabból a két fő alapanyagból áll, mint a magyar Stefánia szelet: fűszeres darált húsból és főtt tojásból. A különbséget a fűszerezés, a roppanós panírozás és a "csomagolás" adja. Az eredeti recept szerint forró, bő olajban szükséges sütni a darált húsba töltött tojásokat, így ha kb. 5 percig főzzük előtte a tojásokat, még akár lágyan tudjuk tálalni. A sütőben sült verziónál ez az előny elvész, viszont a konyhában nincs olajszag, és sokkal könnyedebb az étel. Pazar húsvéti lakomát lehet belőle csapni: a roppanós kukoricás panírban szaftos, fűszeres hús veszi körbe a csodaszép tojásokat, amiket zöldborsópürével tálalva nemcsak a pocakunkat, hanem a szemünket is kényeztethetjük az intenzív szín- és ízkavalkáddal.

Skót tojás recept

Hozzávalók:

4 db skót tojáshoz:

  • 4 db tojás,
  • 50 dkg darált hús (marha, sertés vegyesen),
  • 1 tk. só, pici frissen őrölt bors,
  • 2 tk. füstölt, őrölt paprika,
  • friss petrezselyem és snidling aprítva (kb. maréknyi),
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió,
  • 1 ek. mustár,
  • 1/2 tk. őrölt koriander,
  • 1/2 tk. őrölt kömény,
  • 1/2 tk. kakukkfű,
  • 1 tk. worcestershire szósz (elhagyható)
  • pici friss rozmaring aprítva,
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve,
  • 1 tojás és pici tej,
  • finomliszt, 
  • 1 nagy marék kukoricapehely.

Zöldborsópüréhez:

  • 30 dkg zöldborsó,
  • pici só, bors,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 kis csokor friss petrezselyem.

Elkészítés:

  1. 5-6 percig főzzük a tojásokat, majd azonnal leöntjük róla a forró vizet és hideg vízzel lehűtjük, utána óvatosan megpucoljuk.
  2. A darált húst a felsorolt fűszerekkel, fokhagymával, mustárral jól összegyúrjuk. (Ezen a ponton betehetjük a hűbe és pár órával vagy egy nappal később is folytathatjuk a műveletet.)
  3. A begyúrt darált húsból  4 vagy 5 skót tojás jön ki, így eszerint osztjuk el a hús mennyiségét. Egy gombócnyi húst jól ellapítunk, beleültetjük a tojást és nagyon óvatosan formázzuk, beburkoljuk a tojást. Megismételjük külön-külön mindegyik tojással.
    Hús megtöltése tojással
  4. A tojásos húsokat bepanírozzuk: először lisztbe, majd ici-pici tejjel dúsított, felvert tojásba forgatjuk, végül a kezünk segítségével elmorzsolt kukoricapehellyel bundázzuk jó alaposan.
    Skót tojás panírozása
  5. 200 fokra felmelegített sütőben sütjük légkeverés mellett, olívaolajjal megcsurgatott sütőpapíron, kb. 45 percig.
    Skót tojások sütése sütőben
  6. Amíg sül a husi, elkészítjük a borsópürét: pont annyi vízbe főzzük meg a borsót, amennyi ellepi. Ezt követően, sózzuk, borsozzuk, a friss petrezselyem és fokhagyma gerezdek társaságában botmixerrel pürésítjük.

Skót tojás zöldborsópürével képek

Ha tetszett a fenti Skót tojás recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló töltött hús recepteket is: Vörösboros, aszalt szilvával töltött csirketekercs diós bundában recept, Stefánia szelet recept, Spárgával és sajttal töltött csirkemell recept.

További receptötletek a hozzávalókból: darált hús, fokhagyma, petrezselyem, snidling, tojás, zöldborsó. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: angol, főétel, húsétel, húsvéti, töltött.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Skót tojás recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató