Lassan sült libacomb káposztás dödöllével

Pazar liba lakoma Márton-napra

Lassan sült libacomb káposztás dödöllével recept

A november 11-ei, Márton-napi menü elmaradhatatlan kelléke a liba, ha hódolni szeretnénk annak a hagyománynak, hogy „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” Ha még nincs a tarsolyodban a megfelelő recept, egy pazar, omlósra sült libacombot kísérő, pirított káposztás, karamellizált lilahagymás dödölle recepttel készültem a libalakomák idejére. A libacombok mesésen egyszerűen elkészülnek a sütőben, így ez idő alatt könnyedén össze tudjuk állítani a dinsztelt káposztát, és a dödöllét, hogy aztán tálalás előtt mindent gyorsan "összevarázsoljunk", majd jól elkápráztassuk a vendégsereget a Márton-napi liba-menünkkel.

Lassan sült libacomb káposztás dödöllével recept

Hozzávalók 4 főre:

Pirított (dinsztelt) káposztához:

  • egy nagy fej káposzta fele,
  • 3 tk. só,
  • kevés napraforgóolaj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 dl víz,
  • 2 ek. ecet,
  • 2 ek. cukor,
  • őrölt színes bors ízlés szerint,
  • 1-2 tk. őrölt római kömény.

Lassan sült libacombhoz:

  • 4 db hízott libacomb,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 2 fej lilahagyma,
  • 8 gerezd fokhagyma,
  • kb. 1 dl víz,
  • kevés zsiradék.

Dödölléhez:

  • 60 dkg burgonya,
  • 15-20 dkg liszt,
  • víz,
  • kb. 1 tk. só.

Karamellizált lilahagymához:

  • 3-4 fej lilahagyma,
  • 1 ek. barna cukor.

Elkészítés:

Sült libacomb

  1. Elsőként alaposan megtisztítjuk a libacombokat, megszabadítva az esetlegesen benne hagyott tokoktól, tollaktól. Jól besózzuk.
  2. Tepsibe tesszük, gazdagon megszórva nagyobb darabokra vágott vöröshagyma és lilahagyma szeletekkel, fokhagyma gerezdekkel (mehetnek a libacombok alá, mellé, fölé).
  3. Kevés vizet öntünk alá, és egy kis zsiradékot is adunk hozzá (zsírt vagy olajat), majd alufóliával lefedve 160 fokon sütjük kb. 2-2,5 órát.
  4. Ha már szuperpuha a husi, 200 fokon kb. 10-15 percet felülről rápirítunk a bőrére, hogy jó ropogósra süljön.

Pirított (dinsztelt káposzta)

  1. A vöröshagymát apróra vágva megdinszteljük kevés olajban, rádobjuk a vékony szeletekre aprított káposztát (aprítógép hasznos segítség ilyenkor), átkeverve együtt pirítjuk pár percig.
  2. Majd sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük köménnyel. Felöntjük egy kis vízzel, és fedő alatt pároljuk kb. 20-25 percet.
  3. Ha nagyjából megpuhult a káposzta, hozzáadjuk az ecetet és a cukrot, majd fedő nélkül főzzük még kb. 5 percet.

    Dödölle

    1. A megtisztított, felkockázott burgonyát annyi sós vízben főzzük meg, amennyi pont ellepi. Utána a vízzel együtt krumplinyomóval összetörjük teljesen, majd hozzáadjuk a lisztet, és jól összedolgozzuk, főzzük alacsony/közepes hőfokon pár percig főzzük. Nyúlós, ragacsos, kemény masszát fogunk így kapni.
    2. A karamellizált lilahagymához kettévágjuk a megtiszított lilahagymát, félkarikákra szeleteljük, és kevés libazsíron, barna cukorral megszórva dinszteljük, fonnyasztjuk közepes hőfokon, amíg teljesen puha nem lesz.
    3. A kisült libazsírból pár evőkanállal öntünk egy nagy átmérőjű serpenyőbe, ezen pirítjuk át a két evőkanállal szaggatott, formázott dödölléket (több körben). Ha átpirult mindkét oldaluk, óvatosan összeforgatjuk a káposzta egy részével és a karamellizált lilahagymával.

    A sült libacombot ezzel a fantasztikus, káposztás, lilahagymás dödöllével, és egy kis plusz pirított káposztával tálaljuk.

    Lassan sült libacomb káposztás dödöllével képek

    Ha tetszett a fenti Lassan sült libacomb káposztás dödöllével recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sült hús recepteket is: Lassan sült tarja recept, Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével recept, Gyömbéres, joghurtos grill csirkecomb recept.

    További receptötletek a hozzávalókból: burgonya, fokhagyma, káposzta, libacomb, lilahagyma, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, húsétel, Márton nap.

    Megosztás

    Oszd meg a receptet másokkal is!

    Hozzászólások

    A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

    2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

    Lassan sült libacomb káposztás dödöllével recept

    Nézd meg ezeket a recepteket is!

    Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

    Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

    Receptkereső

    Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

    Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató