Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével

Pihe-puha, csirkés ünnepi menü tipp

Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével recept

Egyszerű, a hétköznapokból jól ismert alapanyagokból is varázsolhatunk az asztalra pazar ünnepi főételt, ha 1-2 apró trükköt bevetünk, és aromás fűszerekkel ruházzuk fel az ételt. Ultrapuha, omlós, de legfőképpen szaftos, amolyan "francia bisztrós" lesz a csirkemell, ha sütés közben bedobjuk a 140 fokos sütőbe. Az édesburgonyából pedig sokkal gazdagabb pürét készíthetünk, ha héjában sütjük meg a batátát.

Citromos csirkemell sült édesburgonyapürével recept

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 db egész, bőrös csirkemell (csontos vagy csont nélküli, de mindenképp bőrös),
  • 1 db citrom,
  • néhány ág friss kakukkfű,
  • 15 dkg vaj,
  • 4-5 gerezd fokhagyma,
  • 0,5 dl főzőtejszín,
  • 50-60 dkg édesburgonya,
  • só, bors.

Elkészítés:

  1. A burgonyát mossuk, majd szárítsuk meg, és héjastól tegyük a sütőbe. Süssük 180 fokon kb. félóráig vagy amíg puha nem lesz. Ha annyira már kihűlt, hogy hozzá tudunk érni, hámozzuk meg (könnyedén lehúzható a héja). 
  2. Ha csontos csirkemellel van dolgunk, óvatosan filézzük ki a középső, hosszú csont mentén úgy, hogy közben egyben maradjon az egész csirkemell. (Tipp: a kifilézett csirkemellcsontból pedig remek húslevest főzhetünk egy kis farháttal, szárnnyal vagy combbal együtt, de akár már két ilyen csontból is jó ízű lesz a leves.) Sózzuk, borsozzuk a csirkemell mindkét oldalát.
  3. A sütőt bekapcsoljuk 140 fokra. Kb. 5 dkg vajat felolvasztunk egy olyan serpenyőben, amit majd a sütőbe is áttehetünk. Ha forró a vaj, a bőrével lefelé beletesszük a csirkemellet, és kb. 5 percig sütjük, pirítjuk, nem piszkáljuk, nem érünk hozzá. Köré pakolunk 1-1 szelet citromot, és fokhagymagerezdet héjastól. Ha szép pirosra sült a bőre, megfordítjuk, majd a husira halmozunk egy kis plusz vajat, és a kakukkfű ágakat is a serpenyőbe tesszük.
  4. 3-4 perc elteltével a citromszeleteket áttesszük a husira, meglocsoljuk a serpenyő alján lévő zsiradékkal, majd áttesszük a sütőbe 140 fokra kb. 10 percre (ha egész pici csirkemellel vagy szelettel van dolgunk, 8 perc is elég lehet). Kikapjuk, és hagyjuk pihenni legalább 5-10 percet.
  5. Addig befejezzük az édesburgonyapürét: kb. 5 dkg vajjal burgonyanyomón keresztül áttörjük, sózzuk, borsozzuk és tejszínnel tesszük selymessé. Egy csöppet pürésítünk rajta botmixerrel, és tálalásig visszatessük a tűzhelyre, alacsony fokozaton melegen tartjuk.

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a citromos csirkéhez.

Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével képek

Ha tetszett a fenti Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sült hús recepteket is: Lassan sült libacomb káposztás dödöllével recept, Lassan sült tarja recept, Gyömbéres, joghurtos grill csirkecomb recept.

További receptötletek a hozzávalókból: citrom, csirkemell, édesburgonya, főzőtejszín, kakukkfű, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, húsétel, karácsonyi.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató