Ebben a grillszezon-nyitó, és egyben nyárváró recept középpontjában a horvát, szerb, és montenegrói nyaralások ízét idézzük meg. Sokunk kedvence, a csevapcsicsa nem más, mint jó minőségű, vegyes darált húsok keveréke egy kis szódabikarbónával, minimális fűszerezéssel. Jól begyúrjuk, hagyjuk összeérni az ízeket, majd hurkapálcára tűzve pillanatok alatt megsütjük a grillen, és a hozzá illő, ajvár mártással, lilahagymával, friss kenyérrel/lepénykenyérrel tálaljuk.
Csevapcsicsa recept
Hozzávalók:
- 40 dkg darált marhahús,
- 30 dkg darált sertéshús,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 tk. só,
- 2 tk. őrölt paprika,
- 1 tk. füstölt, őrölt paprika,
- 1 kk. őrölt római kömény,
- 1 kk. kakukkfű,
- 1 csapott tk. szódabikarbóna,
- 2-3 ek. szénsavas víz,
- tálaláshoz: ajvár mártás, lilahagyma, ciabatta/lepénykenyér.
Elkészítés:
- A száraz fűszereket keverjük össze, majd a hússal, reszelt fokhagymával, és vízzel alaposan gyúrjuk át. Tegyük a hűtőbe legalább néhány órára, de egy éjszaka alatt még jobban össze tudnak érni az ízek.
- Másnap egy felezett hurkapálcika végét kibéleljük a husival, kisebb rudat formázva belőle. Természetesen pálcika nélkül is működik, akkor is pici, hosszúkás rudakat formázunk a húsból.
- Grillsütőn minden oldalukat körbe sütjük pár perc alatt, de ha nincs kerti grillünk, grill serpenyőben is működik a recept, akkor kevés olívaolajjal kenjük be a serpenyőt.
- Az elmaradhatatlan lilahagyma-ajvár mártás-kenyér trióval és friss, szezonális zöldségekkel, salátával tálaljuk.
Tippek:
- A megformázott, még nyers csevapcsicsák remekül fagyaszthatók, ha egyszerre mindet nem ennénk meg.
- Az eredeti recept szerint darált bárányhús is kerül bele, így azzal is érdemes kísérletezni.
- Nem érdemes túlfűszerezni, mert a jó minőségű húsok keveréke adja az igazi csevap ízvilágot, de ez természetesen ízlés kérdése is, így bátran lehet variálni a fűszereket, ha úgy tetszik.