Ha a májak királynőjét a hazai bortermő vidék királyi szereplőjével kombináljuk, egy fenséges, Márton-napi fogást alkothatunk meg. A libamáj "créme brulée" értelmezésben egy fantasztikusan krémes májpástétom, amit házi, sós brióssal, lilahagyma lekvárral, és egy pohár Barta Öreg Király Dűlő Késői Szüretelésű Furminttal tálalva akár a “liba napokon”, akár karácsonykor ünnepi kuriózumként kínálhatunk.
Libamáj créme brulée recept
Hozzávalók 8 személyre:
- 3 dl 30%-os főzőtejszín,
- 2 dl legalább 20%-os tej,
- 5 tojás sárgája,
- 1/2 dl édes tokaji bor, pl. Barta Öreg Király Dűlő Késői Szüretelésű Furmint 2018,
- kb. 1 csapott tk. só,
- 50-55 dkg tisztított, hízott libamáj,
- tálaláshoz tálkánként 1-1 tk. barnacukor.
Elkészítés:
- Vízgőz fölött vagy alacsony hőfokon, habverővel folyamatosan kevergetve összedolgozzuk a tejszínt, tejet, tojássárgáját, bort, sót. Addig melegítjük, amíg picit be nem sűrűsödik. Fontos, hogy ne forraljuk fel/főzzük meg. A sűrűsödés nem lesz olyan intenzív, mint pl. egy pudingnál (a habossága csökken).
- A tojásos, tejes masszából öntünk a megtisztított, felkockázott libamájhoz, majd botmixerrel pürésítjük, és összekeverjük a massza többi részével.
- Brulée vagy szufflé formákba adagoljuk a krémet, és egy tepsibe helyezzük. A tálkák 2/3 részéig vizet öntünk a tepsibe.
- 150 fokon sütjük/gőzöljük 30 percig, majd 140 fokon 10 percig, és utána megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Hűtőbe tesszük legalább néhány órára, majd tálalás előtt barnacukorral megszórjuk, és szakácsfáklyával karamellizáljuk a cukrot.
- Friss brióssal és házi, lilahagyma lekvárral tálalva mennyei előétel.
Tippek:
- Ha van rá időnk, a készítés előtt, a megtisztított libamájat áztassuk egy éjszakán át fokhagymás tejben.
- A recept ugyanolyan jól működik hízott kacsamájjal is (vagy pecsenye kacsamáj is opció lehet).
- Ha nincs otthon tejszín, akár tejjel is készülhet a brulée.