A világ legismertebb és legkedveltebb étele, a pizza sós péksüteménybe varázsolva is remekül működik, és hasonlóan gyorsan elfogy a tányérról. A pizzás stangli habkönnyű, lukacsos tésztájának nagyon jól áll a fűszeres paradicsomszósz, ami a beleolvadt sajttal, és a tetejére rápirult szezámmaggal együtt csodás gasztroélménnyel ajándékoz meg minket. Bár lefedett műanyag vagy fémdobozban pár napig eltartható lenne, de általában erre már nem jut idő kipróbálni, mert nagyon nehéz abbahagyni a stanglik felfalását. Toplistás családi recept lehet, hiszen a rajongói köre a legkisebbektől a legidősebbekig terjed. Ráadásul a gyerkőcöket könnyedén bevonhatjuk az elkészítés folyamatába, biztosan élvezni fogják a stanglik csavargatását.
Pizzás stangli recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg finomliszt,
- 1 zacskó porélesztő (7 gr.),
- 1 csapott ek. só,
- 1 tk. cukor,
- 2,5 dl langyos tej,
- fél dl napraforgóolaj.
Töltelékhez:
- kb. 1-1,5 dl bazsalikomos paradicsomszósz,
- kb. 10-15 dkg trappista vagy más félkemény sajt.
Tetejére:
- 1 tojás,
- kevés szezámmag.
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük az élesztővel, és a sóval. A tejet meglangyosítjuk, és belekeverjük a pici cukrot. A száraz alapanyagokhoz hozzáadjuk a cukros tejet, és az olajat, majd jól megdagasztjuk a tésztát.
- Letakarjuk, és hagyjuk pihenni, minimum a duplájára kelni a tésztát (kb. 1- 1,5 óra alatt).
- A megkelt tésztát kb. 50x35 cm méretű téglalap alakúra, vékonyra kinyújtjuk egy lisztezett deszkán.
- Középen, függőlegesen a felénél megjelöljük egy apró mélyedéssel, és a jobbra lévő részt megkenjük a paradicsomszósszal. Megszórjuk reszelt sajttal.
- Ráhajtjuk a bal oldali tészta részt, és óvatosan a széleknél picit összenyomogatjuk, lesimítjuk.
- Vékony, kb. kisujjnyi csíkokra vágjuk vízszintesen. Ha kisebb stanglikat szeretnénk, akkor a vízszintes csíkokat függőlegesen megfelezzük, vagy akár harmadolhatjuk is. (Nekem a felezett méretű stanglik váltak be leginkább.)
- Az így készült csíkokat két kézzel megcsavargatjuk kb. kétszer, háromszor (mindkét kézzel, egyszerre kezdjük el csavargatni a stangli bal és jobb végét, amíg össze nem érnek a csavarások). Szilikonos sütőpapírral borított tepsire fektetjük, egy-egy stangli helyet kihagyva köztük. 20-30 percet konyharuhával, vagy fóliával lefedve pihentetjük. (Két nagy tepsi stangli tud így készülni.)
- Megkenjük a tetejét felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
- 180 fokos sütőben sütjük légkeverés mellett kb. 15 percig, vagy amíg szépen rá nem pirul a szezámmag a tetejére.
Tippek:
- A tészta gyorsabban megkel, ha meleg helyre tesszük, pl. napos helyre, vagy a nemrég használt főzőlap közelébe stb.
- Ha kész paradicsomszósz helyett saját szószt készítenénk, friss, Napon érlelt paradicsomot vagy jó minőségű hámozott paradicsom konzervet használjunk. Pici olívaolajon futassunk meg pár gerezd aprított fokhagymát, adjuk hozzá a a paradicsomot, majd alacsony hőfokon főzzük addig, amíg besűrűsödik. Fűszerezzük bazsalikommal, sóval, borssal.
- Ha nincs időnk tésztát gyúrni, próbáljuk meg kész leveles tésztával elkészíteni.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a stangli sütéshez.