Pizzás stangli

Nem lehet abbahagyni

Pizzás stangli recept

A világ legismertebb és legkedveltebb étele, a pizza sós péksüteménybe varázsolva is remekül működik, és hasonlóan gyorsan elfogy a tányérról. A pizzás stangli habkönnyű, lukacsos tésztájának nagyon jól áll a fűszeres paradicsomszósz, ami a beleolvadt sajttal, és a tetejére rápirult szezámmaggal együtt csodás gasztroélménnyel ajándékoz meg minket. Bár lefedett műanyag vagy fémdobozban pár napig eltartható lenne, de általában erre már nem jut idő kipróbálni, mert nagyon nehéz abbahagyni a stanglik felfalását. Toplistás családi recept lehet, hiszen a rajongói köre a legkisebbektől a legidősebbekig terjed. Ráadásul a gyerkőcöket könnyedén bevonhatjuk az elkészítés folyamatába, biztosan élvezni fogják a stanglik csavargatását. 

Pizzás stangli recept

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 40 dkg finomliszt,
  • 1 zacskó porélesztő (7 gr.),
  • 1 csapott ek. só,
  • 1 tk. cukor,
  • 2,5 dl langyos tej,
  • fél dl napraforgóolaj.

Töltelékhez:

  • kb. 1-1,5 dl bazsalikomos paradicsomszósz,
  • kb. 10-15 dkg trappista vagy más félkemény sajt.

Tetejére:

  • 1 tojás,
  • kevés szezámmag.

Elkészítés:

  1. A lisztet összekeverjük az élesztővel, és a sóval. A tejet meglangyosítjuk, és belekeverjük a pici cukrot. A száraz alapanyagokhoz hozzáadjuk a cukros tejet, és az olajat, majd jól megdagasztjuk a tésztát.
    Tészta dagasztása
  2. Letakarjuk, és hagyjuk pihenni, minimum a duplájára kelni a tésztát (kb. 1- 1,5 óra alatt).
    Tészta kelesztése
  3. A megkelt tésztát kb. 50x35 cm méretű téglalap alakúra, vékonyra kinyújtjuk egy lisztezett deszkán.
  4. Középen, függőlegesen a felénél megjelöljük egy apró mélyedéssel, és a jobbra lévő részt megkenjük a paradicsomszósszal. Megszórjuk reszelt sajttal.
    Tészta megkenése paradicsomszósszal és megszórása sajttal
  5. Ráhajtjuk a bal oldali tészta részt, és óvatosan a széleknél picit összenyomogatjuk, lesimítjuk.
  6. Vékony, kb. kisujjnyi csíkokra vágjuk vízszintesen. Ha kisebb stanglikat szeretnénk, akkor a vízszintes csíkokat függőlegesen megfelezzük, vagy akár harmadolhatjuk is. (Nekem a felezett méretű stanglik váltak be leginkább.)
    Stanglik formázása
  7. Az így készült csíkokat két kézzel megcsavargatjuk kb. kétszer, háromszor (mindkét kézzel, egyszerre kezdjük el csavargatni a stangli bal és jobb végét, amíg össze nem érnek a csavarások). Szilikonos sütőpapírral borított tepsire fektetjük, egy-egy stangli helyet kihagyva köztük. 20-30 percet konyharuhával, vagy fóliával lefedve pihentetjük. (Két nagy tepsi stangli tud így készülni.)
  8. Megkenjük a tetejét felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
    Stanglik megkenése tojással, megszórása szezámmaggal
  9. 180 fokos sütőben sütjük légkeverés mellett kb. 15 percig, vagy amíg szépen rá nem pirul a szezámmag a tetejére.

Tippek:

  • A tészta gyorsabban megkel, ha meleg helyre tesszük, pl. napos helyre, vagy a nemrég használt főzőlap közelébe stb.
  • Ha kész paradicsomszósz helyett saját szószt készítenénk, friss, Napon érlelt paradicsomot vagy jó minőségű hámozott paradicsom konzervet használjunk. Pici olívaolajon futassunk meg pár gerezd aprított fokhagymát, adjuk hozzá a  a paradicsomot, majd alacsony hőfokon főzzük addig, amíg besűrűsödik. Fűszerezzük bazsalikommal, sóval, borssal.
  • Ha nincs időnk tésztát gyúrni, próbáljuk meg kész leveles tésztával elkészíteni.

 

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a stangli sütéshez.

Pizzás stangli képek

Ha tetszett a fenti Pizzás stangli recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sós nasi recepteket is: Sonkakrémes kifli recept, Medvehagymás, túrós pogácsa recept, Sütőtökös, sajtos pogácsa recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, instant élesztő, paradicsomszósz, szezámmag, tej, tojás, trappista sajt. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: borkorcsolya, előétel, olasz, péksütemény.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Pizzás stangli recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató