Meggyes étcsokoládé mousse torta

Mámorosan ínycsiklandó csokoládé álom

Meggyes étcsokoládé mousse torta recept

Pazar elegancia és stílusos design jellemzi a meggyes csoki mousse tortát, mégis könnyen elkészíthető receptről van szó. Akár ünnepi alkalomra, akár a hétvégi édességvágy csillapítására sütjük meg a tortát, biztosan elkápráztatjuk vele a családot, barátokat. Könnyed, kakaós piskóta alapra rétegezünk egy mennyei, szuper étcsokis mousse krémet, majd ha még ez nem lenne elég, a tetejét is rendesen bekenegetjük csoki ganache-al, megszórva egy kis pirított mandulával. Csokoládé rajongók számára kötelező recept.

Meggyes étcsokoládé mousse torta recept

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:

A tésztához (piskótához):

  • 5 tojás,
  • 5 csapott ek. kristálycukor,
  • 4 púpos ek. liszt,
  • 1 csipet só,
  • 1 púpos ek. kakaópor,
  • 2 ek. víz,
  • 1 ek. napraforgóolaj,
  • 1 késhegynyi sütőpor.

A csoki mousse-hoz:

  • 4 tojás,
  • 4 púpos ek. kristálycukor,
  • 2 dl tej,
  • 10 gr zselatinpor,
  • 0,5 dl víz,
  • 25 dkg étcsokoládé,
  • 1 csipet só,
  • 4 dl habtejszín,
  • 1 kis üveg meggylekvár a csokimousse alá.

A torta tetejéhez, a ganache-hoz:

  • 10 dkg étcsokoládé,
  • 2 tk. napraforgóolaj,
  • 1 dl habtejszín,
  • mandulaszeletek.

Elkészítés:

Tészta:

  1. A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük egy tumixgéppel, hozzáadjuk a lisztet, sót, kakaóport, vizet, olajat, jól összedolgozzuk.
  2. A tojásfehérjét habosra felverjük, és óvatosan hozzákeverjük a tésztához (már csak egy spatulával, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot). 
  3. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Majd légkeverés nélkül, 160 fokon sütjük.
    Legalább 15-20 percig ne nyissuk ki a sütőt, majd a tűpróbát követően, ha kész a süti, óvatosan, fokozatosan vegyük ki a sütőből (először egy fakanállal támasszuk ki a sütő ajtaját pár percre, aztán félig nyissuk le az ajtót, majd vegyük ki, de véletlenül se legyen nyitva a környéken az ablak, mert a piskóta nagyon érzékeny, könnyen összeeshet).

Csoki mousse:

  1. Olvasszuk fel vízgőz fölött vagy nagyon alacsony hőfokon az étcsokoládét, és hagyjuk langyosra hűlni.  
  2. A tojásokat a cukorral összekeverjük, majd elkezdjük alacsony hőfokon melegíteni, apránként hozzálocsolva a tejet.
  3. Folyamatosan kevergetve (habverővel) addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik (max. közepes hőfokon melegítsük).
  4. Ha kész, húzzuk le a főzőlapról, és adjuk hozzá az olvasztott, langyosra hűlt csokit, és az előzetesen vízben megduzzasztott zselatint, elkeverve. Dolgozzuk össze, majd várjuk meg, amíg kihűl.
  5. Utolsó lépésként lazán verjük fel a habtejszínt (nem kell keményre verni), és keverjük össze a már  teljesen langyosra hűlt, csokis krémmel.

Torta összeállítása:

  1. Ha kihűlt a piskóta, és a csokimousse, lássunk hozzá a torta összeállításához. Hagyjuk a csatos tortaformában a tésztát, és az oldalaihoz celofán csomagoló papír, vagy irodai, nejlon "bugyi" (irattartó fólia) segítségével vágjunk olyan széles csíkokat, amelyek a tortaformánknál picit magasabbak, és helyezzük a forma köré, belülre. Egy-egy gémkapocs vagy tűzőgép is jól jön, amivel a tetején össze tudjuk tűzni a csíkokat.
  2. Ha bent van a tészta, a celofán csík, becsatoljuk a formát óvatosan. Vékonyan kenjük meg a tészta tetejét egy kis üveg meggylekvárral, és erre kenjük rá óvatosan a csokimousse réteget.
  3. Tegyük hűtőbe legalább egy-két órára.
  4. Utolsó lépésként a bevonatot, a csoki ganache-t készítjük el. Ehhez a csokit az olajjal és habtejszínnel gőz fölött vagy alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk, és megvárjuk, amíg kihűl. Ekkor ráöntjük a mousse rétegre, és pirított mandulaszeletekkel körbe szórjuk a széleit.
  5. Tálalás előtt további 1-2 órát töltsön el a hűtőben.
     

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a csoki mousse tortához.

Meggyes étcsokoládé mousse torta képek

Ha tetszett a fenti Meggyes étcsokoládé mousse torta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló csokitorta recepteket is: Torta caprese, csokoládés mandulatorta recept, Sós mogyorós, karamellás étcsokoládé torta recept, Étcsokoládés narancskrém torta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: étcsokoládé, finomliszt, habtejszín, kakaópor, mandula, meggylekvár, tojás, zselatin. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, gyümölcsös, torta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Meggyes étcsokoládé mousse torta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató