Csokis fánk sütőben sütve

Fánksütés olajmentes, duplacsokis verzióban

Csokis fánk sütőben sütve recept

Az amerikaiaknál nagy hagyománya van a színes, mindenféle cukorkákkal feldíszített fánkoknak, amelyeket sokszor a sütőben készítenek el, így egy picit könnyedebbek olajban sült társaiknál. A sütik megjelenésében is szeretek természetes alapanyagokhoz nyúlni, így bár az én fánkjaim most nem túl színesek, de annál elegánsabbak és finomabbak. A klasszikus amerikai bögrés receptekhez képest ebben a sütőben sült fánkban nincs túl sok cukor, a kakaópor és az étcsokoládé bevonat pedig még kevésbé kelt bennünk cukros fánk érzetet. Az édesszájúak bátran tehetnek bele akár egy bögre cukrot is, ha inkább édesen szeretik a fánkokat. Minden lépést összeadva kb. félórás süteményről van szó, hiszen mérleg nélkül, pillanatok alatt kimérhetjük egy bögre segítségével az alapanyagokat. 

Csokis fánk sütőben sütve recept

Hozzávalók 12 db fánkhoz:

  • 2 tojás,
  • fél bögre cukor,
  • 1 cs. vaníliacukor,
  • 50 gr. (4 ek.) puha vaj,
  • 2 tk. vanília aroma,
  • 2 bögre finomliszt,
  • 2 ek. kakaópor,
  • 2 tk. szódabikarbóna,
  • 1 csipet só,
  • 1 bögre tej,
  • díszítéshez: 1 tábla étcsokoládé,
  • mandula szeletek, kókuszreszelék, mini habcsókok.

Elkészítés:

  1. A cukrot a tojásokkal és a puha vajjal alaposan összeturmixoljuk egy mixerrel, hozzáadjuk a vanília aromát, tejet.
  2. A száraz hozzávalókat: lisztet, kakaóport, szódabikarbónát és sót összekeverjük egy tálban, és ezt is hozzádolgozzuk a tésztához, csomómentesre keverjük. (A bögrés méréshez mindvégig ugyanolyan méretű bögrét használj, pl. egy 2-2,5 dl-eset.)
  3. Egy vajjal vékonyan kikent, belisztezett fánk sütőformába töltjük a tésztát (a legegyszerűbb egy evőkanalat és egy teáskanalat használni a tészta óvatos formába töltéséhez), majd 180 fokon sütjük kb. 10 percig, tűpróbáig. Tipp.: ha nincs fánk formád, a muffin formában is szuper lesz, csak nem lesz lukas a közepe.
  4. Ha megsültek a fánkok és teljesen kihűltek, étcsokit olvasztunk alacsony hőfokon 1-2 ek. napraforgó- vagy repceolaj társaságában, picit kihűtjük, és leöntjük vele a fánkokat, majd megszórjuk pl. mandula szeletekkel, kókusz reszelékkel, mini habcsókokkal, darált dióval, pisztáciával.

Csokis fánk sütőben sütve képek

Ha tetszett a fenti Csokis fánk sütőben sütve recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sütemény recepteket is: Kalácsfánk recept, Csokis, mogyoróhabos pite recept, Triplacsokis, mogyoróvajas kenyér recept.

További receptötletek a hozzávalókból: étcsokoládé, finomliszt, kakaópor, kókusz, mandula, tej. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: amerikai, édesség, farsangi, sütemény.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Csokis fánk sütőben sütve recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató