Az olasz csizma iránti gasztrorajongásom ismét a tetőfokra hágott Toszkána nemesen egyszerű kenyérsalátája, a panzanella felfedezése során. Egy olyan recept, amihez bármelyik konyhában megtaláljuk az alapanyagokat, mégsem feltétlen gondoltunk rá, hogy ezeket így együtt "összeengedjük" egy salátába. Néhány friss, napsütötte paradicsom, uborka, lilahagyma, egy kis szikkadt kenyér, nagy csokor bazsalikom, olívaolaj, és kész is a csodásan dallamos, panzanella. Elsőre bizarrul hangozhat, hogy nyakon öntjük a maradék kenyeret ecetes vízzel, picit pépesre morzsoljuk, majd összekeverjük a zöldségekkel, és salátát készítünk belőle, de higgyetek nekem, ez a saláta esszenciája lesz. Önmagában is szuperjó, könnyed fogás, de akár egy ham and eggses reggelit is feldobhatunk vele.
Toszkán kenyérsaláta recept
Panzanella
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej lilahagyma,
- 5-6 db nagy paradicsom, vagy 10-15 db koktélparadicsom vegyes színekben, méretben,
- 1 db kígyóuborka,
- kb. 2 nagy maréknyi kenyér, kockákra vágva,
- kb. 1 dl víz,
- 2 tk. fehérborecet,
- olívaolaj,
- só, bors,
- egy csokor, friss bazsalikom.
Elkészítés:
- A szikkadt, 1-2 napos kenyérszeleteket apró kockákra vágjuk (akár a héját is levághatjuk, ha úgy jobban szeretjük), és meglocsoljuk az ecetes vízzel.
- Felszeleteljük a zöldségeket, a formaviláguk mindegy, akár karikára, akár kockákra is vághatjuk (és vegyesen is szuper).
- A kenyeret a kezünk segítségével picit összemorzsoljuk, elkeverjük a lilahagymával (így az ecet picit tompítani fogja a hagyma erősségét), majd hozzáadjuk a többi zöldséget, apróra tépkedett bazsalikomlevelekkel fűszerezzük.
- Sózzuk, borsozzuk, és gazdagon öntünk rá extra szűz olívaolajat, összekeverjük és tálaljuk azonnal, vagy ha van lehetőségünk rá, egy picit még állni hagyjuk (1-2 órát).
Tippek:
- A klasszikus recept szerint paradicsom, uborka és hagyma szükséges a panzanellához, de bátran gazdagíthatjuk más zöldségekkel, fokhagymával, akár mozzarella sajttal, parmezánnal, szardellával is.
- Eredetileg az enyhén édeskés toszkán kenyeret használják fel ehhez, de ciabattával vagy más házias kenyérrel is kiváló. Viszont nem érdemes frisset használni belőle, mert a szikkadt kenyér jobban magába szívja az ecetes vizet.
- Van olyan verzió is, hogy a kenyérkockákat először a paradicsommal keverik össze, és így hagyják állni, mert a paradicsom szaftja is extra ízt kölcsönöz a kenyérnek.