A lazac önmagában, és szinte mindenféle variációban tökéletes, utánozhatatlan ízű fogás. Az ünnepi verzióban kipróbálhatjuk, milyen, ha egy egyszerű, zöldfűszeres burgonyaréteggel öltöztetjük fel. Ezzel a stresszmentes, és üzembiztos recepttel biztosíthatjuk a nyugodt és könnyed készülődést az ünnepi menüre. A burgonyát csak lereszeljük, összekeverjük a fűszerekkel, és egyéb finom aromájú alapanyagokkal, rápakoljuk a lazacra, és sutty, be a sütőbe. Már csak a köretet kell hozzá összedobni, mint pl. egy friss, színes salátát, és ki is pipáltuk a könnyű, egészséges főételt.
Zöldfűszeres burgonyakéregben sült lazac recept
Hozzávalók 4 személyre:
- kb. 50-60 dkg lazacfilé,
- 2 db közepes burgonya,
- só, bors ízlés szerint,
- 1 marék friss fűszernövény (kapor, bazsalikom, petrezselyem),
- kevés reszelt parmezán sajt,
- 1 gerezd fokhagyma,
- kevés olívaolaj,
- 1/2 citrom leve.
Elkészítés:
- A lazacot megmossuk, szárazra töröljük, és a bőrős felével lefelé, sütőpapírral borított tepsibe tesszük, jól besózzuk.
- A krumplit meghámozzuk, lereszeljük sajtreszelőn, megvárjuk, amíg pici levet ereszt, és utána kicsavarjuk a levét.
- A zöldfűszereket, fokhagymát felaprítjuk, a sajtot lereszeljük és összekeverjük, és a kifacsart citrom levével, és burgonyával összekeverjük, pici olívaolajat is cseppentsünk rá.
- Ezt a keveréket halmozzuk a lazac tetejére, locsoljuk meg kevés olívaolajjal, és 180-200 fokon süssük kb. 30 percig, amíg rápirul a zöldfűszeres burgonyakéreg.