A sült lazacot önmagában, egy kis sóval és friss citromlével ízesítve is imádjuk, de olykor jól esik izgalmasabb ízkombinációkat megkóstolni, és egzotikus vidékek felé kalandozni a tányérjainkon keresztül. Ilyen ázsiai ízutazásra hív minket ez az eszméletlenül aromás, lime-os, gyömbéres, édes és egyben savanykás lazac, ami garantáltan lélekemelő hatással tud ránk lenni a januári hidegben.
Lime-os, kókusztejes lazac recept
Hozzávalók 3-4 személyre:
- pár ek. olívaolaj vagy szezámolaj,
- 60 dkg lazacfilé,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 kis darab gyömbér,
- 1 csokor zöldhagyma,
- 1 ek. barna cukor,
- 40 dkg kókusztej,
- só, bors,
- 3-4 db kaffír lime levél (elhagyható),
- őrölt vagy friss chili paprika ízlés szerint,
- 1 db lime (leve, és héja),
- 1 marék friss koriander.
Elkészítés:
- A lazacszeletek mindkét oldalát kb. 5-5 perc alatt, kevés olajban, magas hőfokon megsütjük, félretesszük.
- A serpenyőbe szükség szerint öntünk még egy kis olajat, pár perc alatt megpirítjuk a hagymát, majd a reszelt fokhagymát és gyömbért. Rádobjuk a barna cukrot, és hagyjuk karamellizálódni.
- Felöntjük kókusztejjel, fűszerezzük lime levéllel, lime lereszelt héjával és a levével, sóval, borssal, chilivel. Pár percig közepes lángon főzzük, amíg picit besűrűsödik. Beletesszük a lazacot, és együtt is főzzük kb. 5 percig. Tálalás előtt megszórjuk friss korianderrel.