Vitaminban gazdag, rostdús, és kifejezetten formás zöldség a pak choi, vagy más néven bordás kel. Az íze kellemesen selymes, édeskés. Nyersen vagy minimális hőkezeléssel érdemes fogyasztani. Bár Ázsiából származik, itthon is megterem. Szerencsére egyre több üzletben, és termelői piacon is elérhető. Salátában vagy tésztás ételben szerintem kifejezetten izgalmas szereplő. Üvegtésztával, szójaszósszal, fokhagymával és gyömbérrel fűszerezve könnyed, mégis teljes értékű, vega fogást készíthetünk pak choiból max. 15 perc leforgása alatt.
Szezámmagos pak choi recept
Hozzávalók 2-3 főre:
- 2 kis pak choi,
- 1 kis darab gyömbér lereszelve,
- 3 gerezd fokhagyma lereszelve,
- pici só,
- 2-3 ek. szójaszósz,
- 1 kis fej sonkahagyma,
- pár csepp szezámmag- vagy mogyoróolaj,
- 20 dkg üvegtészta,
- 2-3 ek. szezámmag,
- 1 tk. fekete szezámmag (elhagyható).
Elkészítés:
- Felforralunk egy kis edényben vizet, megsózzuk (lehúzzuk a főzőlapról), és 5 percig áztatjuk benne az üvegtésztát, majd leszűrjük.
- Amíg ázik a tészta, szinte össze is tudjuk dobni a zöldségeket. Pici olajon megdinszteljük a hagymát, pár pillanat alatt megfuttatjuk rajta a fokhagymát, gyömbért. Hozzáadjuk a pak choit, és 1-2 perc után enyhén megsózzuk, hozzádobjuk a leszűrt tésztát.
- Meglocsoljuk szójaszósszal, óvatosan átkeverjük a wok tartalmát, és tálalás előtt megszórjuk szezámmaggal.