Vega, lencse bolognai spagetti

Olasz klasszikus húsmentes verzióban

Vega lencse bolognai spagetti recept

A klasszikus, olasz bolognai tészta is óriási kedvenc, de ez még nem zárja ki egy ínycsiklandóan ízgazdag, húsmentes, bolognai spagetti létrejöttének lehetőségét. A szószkészítés során ráadásul mindvégig a hagyományos, olasz ragukészítési metódust tartjuk szem előtt, ugyanakkor elhagyjuk a darált húst, és helyette vöröslencsével és csiperkegombával varázsoljuk tartalmassá, és egyben fehérjében gazdaggá a tésztaételt. Tálalás előtt alaposan forgassuk össze a főtt spagettit a lencseraguval, és szórjuk meg bőkezűen reszelt sajttal. Mennyei vegetáriánus fogás kerekedik belőle.

Vega, lencse bolognai spagetti recept

Hozzávalók kb. 4-6 személyre:

  • 1 üveg hámozott paradicsom vagy 40 dkg friss paradicsom meghámozva,
  • 4 ek. sűrített paradicsom,
  • kb. 1 dl paradicsom mártás vagy paradicsomlé,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • 2 szál szárzeller,
  • 2 kisebb répa,
  • 20 dkg csiperke gomba,
  • 15 dkg vöröslencse,
  • 1,5 dl száraz vörösbor,
  • só, bors,
  • bazsalikom, oregánó ízlés szerint,
  • néhány ek. olívaolaj,
  • érlelt, reszelt kemény sajt, (pl. parmezán) tálaláshoz,
  • 25 dkg durumspagetti.

Elkészítés:

  1. Elsőként a ragu alapját adó zöldségpirítást végezzük (a soffritot készítjük) el: a vöröshagymát, szárzellert és répát aprítógépben vagy kézzel egészen apróra vágjuk, és olívaolajon együtt megpirítjuk kb. 5-8 perc alatt, majd félretesszük. A gombát szeletekre vágjuk és néhány perc alatt jól megpirítjuk a visszamaradt olajon, és szintén félretesszük.
  2. Lágyan megfuttatjuk az aprított fokhagymát az olajban (ha a zöldségek felszívták, öntsünk még a serpenyőbe 1-2 evőkanálnyi adagot), hozzádobjuk az átmosott lencsét, a sűrített paradicsomot, és 1-2 percig együtt pirítjuk, majd jöhet vissza a zöldségalap, és ráöntjük a vörösbort.
  3. Forrás után hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsomlevet vagy mártást, és fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval.
  4. Fedő alatt főzzük kb. 20-30 percig, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.
  5. Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a pirított gombát, ellenőrizzük a fűszerezést, majd összeforgatjuk a kifőtt tésztával. Megszórjuk reszelt sajttal és azon melegében tálaljuk. 

Tippek:

  • Ha friss paradicsomot használunk, tegyük forró vízbe pár percre a paradicsomokat, így könnyedén lehúzhatjuk róluk a héját (miután picit kihűltek).
  • A vöröslencsét nem szükséges előzetesen beáztatni, mert így is könnyen megpuhul. Ha klasszikus lencsét használunk hozzá, azt előző éjszaka érdemes háromszoros mennyiségű vízben áztatni.
  • Ha vegán bort, növényi sajtot, és tutira tojásmentes durumspagettit használunk, teljesen vegán bolognait is tudunk készíteni.

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a vega bolognai spagettihez.

Vega, lencse bolognai spagetti képek

Ha tetszett a fenti Vega lencse bolognai spagetti recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló vega recepteket is: Póréhagymás csicsóka tócsni recept, Sajtos, paradicsomos sült padlizsán recept, Vega quesadilla recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fokhagyma, gomba, hámozott paradicsom, sárgarépa, spagetti, vöröslencse. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, olasz, tészta, vegetáriánus.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Vega lencse bolognai spagetti recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató