Sajtos, tepsis karfiol

Karfiolrózsa tejben-vajban fürdetve

Sajtos, tepsis karfiol recept

Ha ismeritek, és kedvelitek a vajas, morzsás karfiolt, akkor ezt a verziót még inkább szeretni fogjátok. A karfiol teljes körű gondoskodásban részesül, és ennek köszönhetően felemelő ízgazdagsággal ajándékoz meg minket. Elsőként roppanósra főzzük, majd serpenyőben megpirítjuk, és egy önmagában is mennyei, sajtos besamel szósszal nyakon öntve sütjük készre a sütőben. 

Sajtos, tepsis karfiol recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej karfiol,
  • kb. 30 gr vaj a tepsi kikenéséhez,
  • pár ek. zsemlemorzsa.

A besamel mártáshoz:

  • 2 ek. liszt,
  • 3 ek. vaj,
  • 5 dl tej,
  • csipet só, bors, őrölt szerecsendió,
  • 1 kk. mustár,
  • 15 dkg kemény vagy félkemény sajt.

Elkészítés:

  1. A megtisztított karfiolt rózsáira bontjuk, és kivágjuk a torzsáját. Vizet forralunk, és forrás után kb. 5-10 percig, még roppanósra főzzük, hiszen tovább fogjuk pirítani, és sütni a sütőben.
  2. Amíg fő a karfiol, elkészítjük a besamel mártást. A vajat felolvasztjuk egy vastag aljú főzőedényben, megvárjuk, amíg elforr a vajból a víz, ekkor dobjuk rá a lisztet. Habverő segítségével folyamatosan kevergetjük, nehogy odapiruljon. Addig keverjük, amíg meg nem csapja az orrunkat a fincsi zsemle illat. Ekkor több részletben, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a langyos tejet. Alacsony hőfok mellett, kevergetve főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Fűszerezzük pici sóval, borssal, őrölt szerecsendióval és ízlés szerint egy kis mustárral. Levesszük a főzőlapról, még ezután is időnként átkeverjük, és hozzáadjuk a reszelt sajt 2/3-át.
  3. Leszűrjük az időközben megfőtt karfiolt, a nagyobb darabokat kettévágjuk és kevés vajon megpirítjuk a serpenyőben mindkét oldalát.
  4. A tepsit alaposan kikenjük vajjal, megszórjuk a morzsával, és elrendezzük rajta a karfiolrózsákat. Ráöntjük a besamel mártást, és megszórjuk egy kis plusz reszelt sajttal.
  5. 180 fokon kb. 30 percig, aranybarnára sütjük.

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a sajtos, tepsis karfiolhoz.

Sajtos, tepsis karfiol képek

Ha tetszett a fenti Sajtos, tepsis karfiol recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló vega recepteket is: Póréhagymás csicsóka tócsni recept, Sajtos, paradicsomos sült padlizsán recept, Vega quesadilla recept.

További receptötletek a hozzávalókból: karfiol, tej, trappista sajt, vaj, zsemlemorzsa. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: egytálétel, főétel, rakott, vegetáriánus.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sajtos, tepsis karfiol recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató