Szuper színes, egzotikus, és nagyon egészséges tészta ötlet húsmentesen. A sok fantasztikus íz kavalkádja még a húsimádókat is teljesen elvarázsolhatja és feldobhatja a napjukat. Az elkészítési mód pedig nagyon egyszerű, mint ahogy az összes "stir-fry" típusú ételnél: a zöldségeket még szinte roppanósra sütjük, hogy minél jobban megőrizhessék az ízüket, vitaminjaikat, hozzákeverünk egy ínycsiklandó szósszá összeálló alapanyaghalmazt, aztán frissen, melegen tálaljuk pirított szezámmaggal és lime szeletekkel.
Brokkolis, sárgarépás tönkölyspagetti recept
Hozzávalók kb. 4 főre:
- 25 dkg tönkölyspagetti,
- 1 fej brokkoli,
- pár ek. szezámolaj, mogyoróolaj (vagy olívaolaj),
- 1 fej lila vagy sonkahagyma,
- 2-3 szál zöldhagyma,
- 1 db pak choi (nagy áruházakban is kapható már),
- 2 db sárgarépa,
- 1 marék szezámmag,
- 2 ek. tamarind paszta (elhagyható),
- 2 ek. rizs (vagy másfajta) ecet,
- 1/2 lime leve,
- 1 ek. méz,
- 1 tk. szójaszósz,
- 1 kis darab gyömbér lereszelve,
- 2 gerezd fokhagyma,
- só, bors, chili ízlés szerint.
Elkészítés:
- Sós vízben megfőzzük a brokkolit (még roppanósra hagyva az állagát).
- Kevés olajon megdinszteljük az aprított hagymákat, fokhagymát, majd hozzáadjuk a szósz alapanyagait: tamarindpasztát, rizsecetet (vagy másfajta ecet, ha nincs rizsecet), lime levet, mézet, szójaszószt, gyömbért, jól összedolgozzuk.
- Hozzáadjuk a rózsáira (kisebb darabokra) szedett brokkolit, vékony csíkokra szeletelt friss répát, pak choi leveleket, átkeverjük a szószos, hagymás alappal, majd a megfőzött tönkölyspagettivel.
- Tálalás előtt megszórjuk pirított szezámmaggal, és friss lime szeletekkel kínáljuk.