Az ősz elején még találhatunk a piacokon és zöldségeseknél, vagy netán a saját kertünkben is zamatos, Napon érett paradicsomokat, amelyeket egy félnapos, sütőben töltött aszalással kis üvegekbe zárhatunk, konzerválva az olasz életérzést, és a nyár pazar ízeit. A paradicsom szeletelésén, és a magok eltávolításán kívül csak a fűszerolaj összeállítása jár pár percnyi munkával, a munka oroszlánrészét elviszi a sütőnk. Ízlésesen, a kellő bánásmódot megadva, megágyazunk a csodálatos, aszalt paradicsomoknak, üvegbe zárjuk, hűtőbe tesszük, és néhány nap elteltével megkóstoljuk. Na ekkor kell erősnek lenni, hogy ne faljuk fel hirtelen az egész üveg paradicsomot...
Aszalt paradicsom recept
Hozzávalók:
- legalább 2 kg lucullus vagy san marzano paradicsom,
- só, bors,
- oregánó, bazsalikom,
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- ízlés szerint chili,
- extra szűz olívaolaj,
- napraforgóolaj.
Elkészítés:
- A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a zöld részét, kikaparjuk a magját.
- Sütőpapírral borított tepsire tesszük, vágott felükkel felfelé, jól besózzuk (zseniális ízt ad neki és tartósítja), és elbúcsúzunk tőle 12-14 órára. 75-80 fokon sütjük, légkeverés mellett. (Ha nagyon párás lenne belül a sütő, kitámasztjuk egy fakanállal, hogy távozhasson belőle a gőz. (Légkeveréses sütő nélkül, fakanállal kitámasztva lehet sütni, alacsony hőfokon.)
- Ha elkészült, megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Közben elkészítjük a fűszeres pácot: attól függően, hogy mennyi paradicsomot sütöttünk kb. 2,5-2,5 dl olívaolajat és napraforgóolajat keverünk össze, gazdagon megszórva bazsalikommal, oregánóval, borssal, friss fokhagyma szeletekkel, borssal, ízlés szerint chili paprikával.
- A kis üvegeket szorosan megtöltjük az aszalt paradicsom szeletekkel, leöntjük a páccal úgy, hogy teljesen elfedje az olaj. Hűtőben tartjuk tálalásig. Érdemes néhány napra hagyni, hogy jól összeérjenek az ízek, és csak utána megkóstolni. Szerintem elképesztően finom önmagában, friss kenyérrel. Ha tippeket szeretnél, hogy mihez tudod felhasználni, itt találsz aszalt paradicsomos recepteket.