A meggylekvár önmagában is egy különlegesen finom, enyhén savanykás gyümölcslekvár, így remek alapanyagként szolgál a konyhában különböző édességek megbolondítására. Na de, ha ehhez még a kakaópor révén csokis ízt is adunk, megspékelve egy kis rummal vagy rumaromával, akkor még lehengerlőbb hatást érünk el a csokoládés desszertek univerzumában. Gondoljunk csak bele, pl. elég egy kakaós piskótát sütnünk, megkenjük ezzel a pazar csokis, rumos meggylekvárral, megkoronázzuk egy kis felvert tejszínhabbal, és kész is az ünnepi torta. Természetesen a linzer vagy Ischler süti sem fog megharagudni, ha egy ilyen lekvárral kenegetjük meg, garantálja a sikert. A csokis, rumos meggylekvárral egy pohárdesszertet is könnyedén összedobhatunk: egy kis babapiskóta vagy keksz a pohár aljára, mascarponés tejszínhabos mix, rá a lekvár, megint egy ks fehér krém, kekszmorzsa, és voilà, kész egy frenetikus, csokis, rumos meggylekváros, sütés nélküli édesség.
Csokis, rumos meggylekvár recept
Hozzávalók kb. 1,5 l meggylekvárhoz:
- 1250 gr magozott meggy,
- 350 gr kristálycukor,
- 2 púpos ek. holland kakaópor,
- 4 ek. rumaroma,
- 1 db 3in1 dzsemfix.
Elkészítés:
- A magozott meggy nagy részét pürésítjük, egy-egy meggyszemet azért meghagyhatunk, jól mutat az üvegben, és persze ezt a lépést el is hagyhatjuk, ha egészben szeretnénk megtartani a meggyet.
- A cukrot, a kakaóporral, és a dzsemfix porral összekeverjük.
- Elkezdjük nagy hőfokon melegíteni a meggyet, közben hozzáadjuk a cukros mixet, rumaromát, és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk.
- Forralást követően 3 percig még forrásban tartjuk, majd elzárjuk.
- Steril üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a fedeleket, és 5 percig fejjel lefelé tartjuk, majd visszafordítjuk, és hagyjuk kihűlni. (Felbontást követően tegyük hűtőbe, addig nem szükséges.)