Ez az állaga és elkészítése szempontjából egyaránt könnyű édesség amolyan igazi kánikulához való, vagyis sütés nélkül gyorsan varázsolhatjuk az asztalra és biztosak lehetünk abban, hogy mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját a krémes finomság után. Áfonyával, szederrel és citrommal kimondottan hűsítő a nagy nyári melegben.
Erdei gyümölcsös sajttorta recept
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
A tésztához:
- 25 dkg darált zabfalatok (vagy másfajta) keksz,
- 10 dkg vaj,
A krémhez:
- 20 dkg fehér csokoládé felolvasztva,
- 30 dkg natúr, zsíros krémsajt (pl.mascarpone),
- 5 dl habtejszín + 2 cs. habfixáló,
- 2 cs. vaníliacukor,
- 1 citrom héja,
- 30 g porcukor,
- 1-1 marék szeder és áfonya,
- reszelt étcsokoládé a díszítéshez
Elkészítés:
- A zabfalatokat aprítógépben (vagy zacskóban ütögetve) ledaráljuk, puha (olvasztott) vajjal alaposan összekeverjük és a tortaforma alját kibéleljük vele. (Én az ujjaimmal szoktam "ellapogatni" ezt az alapot.) Hűtőbe tesszük és elkészítjük a sajttorta krémet.
- Felolvasztjuk gőz fölött vagy alacsony hőfokon a kockákra tört fehér csokoládét és magára hagyjuk kihűlni.
- A krémsajtot összedolgozzuk a porcukorral. A tejszínt a két habfixálóval és vanília cukorral keményre felverjük.
- A már kihűlt csokoládét, krémsajtot és tejszínt jól összekeverjük, a végén belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk és óvatosan elkeverjük a megmosott gyümölcsöket, majd a kekszes alapra kenjük, a tetejét gyümölcsökkel és reszelt étcsokoládéval díszítjük. Tálalásig érdemes néhány óráig hűtőben pihentetni.