A 2016-os év Ország Tortája, az Őrség Zöld Aranya inspirálta az idei évi, ünnepi torta ízvilágát. A tökmag-fehércsoki-málna nyerő hármasán túl viszont semmilyen hasonlóság nincs a két torta között, mert az otthoni, konyhai kivitelezésre egyszerűsítettem le az elkészítését. A fehérjében, rostokban, vitaminokban, pl. magnéziumban gazdag tökmag négy formájában is felbukkan a tortában: a tésztája tökmaglisztet és tökmagolajat, a fehércsokis krém hidegen sajtolt tökmagkrémet tartalmaz, a karácsonyi csilivili dizájnt pedig a tökmag grillázs díszítés biztosítja. A karakteres tökmag ízt a fehércsoki lágysága lazítja, és a málnás, mascarponés habréteg teszi légiesen könnyeddé, amihez persze jól esik egy kis édes, tökmag grillázst ropogtatni. Impozáns külcsín, izgalmas ízkombináció, és élénk színvilág teszi szerethetővé a tökmagos, fehércsokis tortát.
Tökmagos, fehércsokis torta recept
Hozzávalók egy 24 cm-es tortához:
Tésztához:
- 5 tojás,
- 10 dkg puha vaj,
- 5 ek. tökmagolaj,
- 25 dkg kristálycukor,
- 2 cs. vaníliacukor,
- 20 dkg finomliszt,
- 10 dkg tökmagliszt,
- 1 ek. sütőpor,
- csipet só.
Fehércsokis, tökmagkrémhez:
- 25 dkg fehércsoki,
- 4 dkg puha vaj,
- 1,5 dl habtejszín,
- 12 dkg tökmagkrém,
- 1 késhegynyi vanília őrlemény vagy 1 ek. vanília aroma.
Mascarponés málnahabhoz:
- 25 dkg krémsajt,
- 2 dl habtejszín,
- 1 cs. habfixáló,
- 40 gr. vaníliacukor,
- 20 dkg fagyasztott málna.
Díszítéshez:
- 2 marék tökmag,
- kb. 6 ek. kristálycukor,
- szárított málna darabok,
- 1/2 dl habtejszín.
Elkészítés:
- Elsőként a torta tésztáját sütjük meg: a tojásokat a cukorral, tökmagolajjal, vaníliával és a puha vagy olvasztott vajjal összeturmixoljuk.
- Hozzáadjuk a száraz alapanyagokat: sót, sütőport, liszteket, és összekeverjük.
- Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, 170 fokon sütjük, légkeverés mellett kb. 45 percig, tűpróbáig.
- Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémeket. A fehércsokis tökmagos krémhez felolvasztjuk a tejszínnel elkevert csokit és vajat alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett, amíg össze nem olvadnak. Félretesszük, lehűtjük, majd az 1/3 részét félretesszük. A többit a tökmagkrémmel és vaníliával összekeverjük.
- A málnahabhoz összekeverjük a krémsajtot a vaníliacukorral. Felverjük a hűtőből kivett habtejszínt a habfixálóval, majd összedolgozzuk a krémsajttal. Hozzáadjuk a fagyasztott málnát, összekeverjük.
- A kihűlt torta tésztát óvatosan két helyen elvágjuk. Az alsó részre kenjük a tökmagos krémet.
- Rátesszük a lapot, majd megkenjük a málnahabbal.
- A tetejére pedig a félretett, tisztán fehércsokis krémet kenjük (ha maradt egy kis tökmagos krém, a fehércsokis réteg alá kenhetjük).
- A tökmag grillázshoz felolvasztjuk a cukrot egy vastag aljú serpenyőben, és beledobjuk az előzetesen megpirított tökmagokat. Óvatosan összekeverjük, majd azonnal kiborítjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, fakanállal elsimogatjuk a tepsin, és megvárjuk amíg teljesen kihűl.
- A torta szélét megkenjük a 1/2 dl tejszínből felvert habbal, és ezt dekoráljuk körbe a kisebb tökmag grillázs darabokkal. A tetejét megszórjuk liofilizált (szárított málnával), és egy kis aprított grillázzsal, tökmaggal.
- Hűtőben tartjuk tálalásig.