Mennyeien szaftos, és fűszeres ez a házi répatorta, amit simogatóan lágy krémmel, és narancsos frissességgel teszünk még ellenállhatatlanabbá. Csillogó szereplője lehet a húsvéti, ünnepi menünek, de gyakorlatilag nincs olyan időszak az évben, amit ne tenne mosolygósan üdítővé ez a fantasztikus ízkavalkádban úszó édesség. Ha valakit a frissen reszelt répa tart vissza a recept kipróbálásától, akkor jelentem, szinte nem is érződik a sütiben, ugyanakkor gondoskodik arról, hogy pihe-puha legyen a répatorta tésztája.
Narancsos répatorta recept
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:
Torta tésztájához:
- 2 bögre liszt,
- ½ bögre olaj,
- 1 tk. szódabikarbóna,
- 1 tk. sütőpor,
- 1 csipet só,
- 1 nagy tk. őrölt fahéj,
- 1 tk. frissen reszelt gyömbér,
- ½ bögre kristálycukor,
- ½ bögre nádcukor,
- 1 cs. vaníliacukor,
- 4 tojás,
- 1 db narancs héja, és a fél narancs leve,
- 2 bögre reszelt sárgarépa,
- ½ bögre darált dió.
Krémhez:
- 25 dkg mascarpone,
- 2 dl hideg habtejszín,
- 1 zacskó zselatinfix,
- 2 cs. vaníliacukor,
- 4-5 ek. porcukor,
- 1 kis reszelt narancshéj,
- pár szem dió durvára darabolva.
Elkészítés:
- A répatorta tésztájához a tojásokat, cukrokat és az olajat turmixgéppel kihabosítjuk.
- Hozzáadjuk a liszt, szódabikarbóna, sütőpor, só és fahéj keverékét, összedolgozzuk. Majd a lereszelt répát, diót, gyömbért és narancshéjat, levet is hozzákeverjük.
- 180 fokon sütjük, légkeverés nélkül kb. 30-40 percig, tűpróbáig.
- Amíg sül vagy hűl a torta tésztája, elkészítjük a krémet. A hideg habtejszínt felverjük a zselatinfix segítségével. A vaníliacukrot és porcukrot elkeverjük a mascarponéval, és fokozatosan adjuk hozzá a felvert tejszínhabot, amíg egynemű krémet nem kapunk.
- A kihűlt torta tésztáját kettévágjuk, a krém nagy részével megkenjük, a többit a tetejére és/vagy az oldalára kenjük.
- Megszórjuk durvára darabolt dióval, és reszelünk rá még egy kis narancshéjat.