Egy igazi, elegáns kávétortához csakis frissen főzött, valódi espressoban érdemes gondolkodni, hiszen az adja meg a hamisítatlan kávés aromát a tortához. A vaníliás, espressos főzött krém és a selymes mascarpone találkozása határozza meg a torta ízvilágát, amelyet a diós, kávés tészta mélyít el, és a tejszínhabos réteg adja meg könnyedségét, légiességét. Textúrájában és ízjegyeiben is kiegyensúlyozott kávétorta receptet kísérleteztem ki, ami a kávékedvelők nagy kedvence lehet, így bátran ajánlom bármilyen alkalomra.
Diós kávétorta recept
Hozzávalók:
A tészta hozzávalói:
- 20 dkg puha vaj,
- 3 tojás,
- 15 dkg kristálycukor,
- 1 cs. vaníliacukor,
- 17,5 dkg liszt,
- 7,5 dkg darált dió,
- 1 tk. sütőpor,
- 1 késhegynyi szódabikarbóna,
- 1 tk. őrölt kávé,
- kb. 2 ek. víz.
A kávés krém hozzávalói:
- 3 tojássárgája,
- 3 ek. porcukor,
- 1 ek. kukoricakeményítő,
- 1 dl habtejszín,
- 1/2 dl frissen főzött espresso kávé,
- 5 dkg vaj,
- 1 db vanília rúd magjai,
- 120 gr. mascarpone + 2 ek. porcukor,
- 1 cs. vanília cukor,
- tetejére: 2,5 dl habtejszín + 1 zacskó habfixáló,
- díszítéshez: kakaópor, fahéj, kávészemek.
Elkészítés:
- Elsőként elkészítjük a tésztát: a puha vajat a tojással, kristály- és vaníliacukorral habosra turmixoljuk. Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat: lisztet, sütőport, szódabikarbónát, kávét, diót, majd a vizet és jól összedolgozzuk.
- Szilikonos sütőpapírt teszünk a tortaforma aljára és 170 fokon sütjük kb. 40-50 percig (hőlégkeveréssel).
- Amíg sül a tészta, összeállítjuk a kávékrémet: a tojássárgáját a 3 ek. porcukorral összeturmixoljuk, hozzákeverjük a kukoricakeményítőt.
- A tejszínt a kávéval lassan, alacsony hőfokon elkezdjük összemelegíteni, és amikor elkezd gőzölni (de még nem forr), fokozatos keverés mellett hozzáadjuk a cukros, habosra kevert tojást (érdemes habverőt használni a keveréshez). Addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik a krém.
- Ha kész, levesszük a főzőlapról és kisebb darabokban, szintén folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a vajat. Egy vanília rúd kikapart magjait is beleszórjuk és miközben hűl, néha-néha átkeverjük.
- A mascarponét porcukorral és vaníliacukorral habosra keverünk és összedolgozzuk a kihűlt, főzött vanília krémmel. Hűtőbe tesszük a torta összeállításáig, mert úgy még dermed egy kicsit a krém és könnyebb megkenni vele a tésztát.
- Keményre felverjük az előzőleg jól lehűtött habtejszínt egy zacskó habfixáló kíséretében (a habfixálós papír instrukciói alapján).
- A torta megtöltéséhez két helyen is elvágjuk a kihűlt tortatésztát: mindkét résznél alaposan megkenjük a kávékrémmel. Ha a töltelék elkészült, a torta tetejét vastagon megkenjük a felvert tejszínhabbal. Kakaóport szitálunk rá egy kis fahéj társaságában, majd egész kávészemekkel díszítjük. Hűtőben tartjuk tálalásig.