Svéd mandulatorta

Dolce vita lisztmentesen

Svéd mandulatorta recept

Sokunk kedvence az Ikeából is ismert svéd mandulatorta. Nem is gondolnánk, hogy mennyire egyszerűen és praktikusan lehet reprodukálni, nem szabad megijedni az elkészítési mód hosszú leírásától. Amíg sül a tészta, elkészül a krém, így csak meg kell várnunk, amíg minden kihűl és máris össze tudjuk állítani a tortát. A mandulatorta egyáltalán nem tartalmaz lisztet, így gluténmentes élvezetet tud nyújtani, amit akár laktózmentes tejtermékekkel is kiegészíthetünk. Vigyázat, igazi, függőséget okozó torta fajtával állunk szemben.

Svéd mandulatorta recept

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 6 tojásfehérje,
  • 12 dkg porcukor,
  • 1 csipet só,
  • 20 dkg mandula (héjas és anélküli vegyesen)

A krémhez:

  • 6 tojássárgája,
  • 7 dkg porcukor,
  • 2 ek. kukoricakeményítő,
  • 2,5 dl habtejszín,
  • 12 dkg vaj,
  • kb. 1 evőkanálnyi vaníliaaroma,
  • díszítéshez: egy nagy marék szeletelt mandula megpirítva.

Elkészítés:

  1. Első lépésként szétválasztjuk a tojásokat (két különböző tálba tesszük), mert a fehérjéből készül a tészta, a sárgájából pedig krémet főzünk.
  2. A 6 tojásfehérjét elkezdjük turmixgéppel habosra verni egy csipet só társaságában. Amikor már kezd alakulni a hab, több lépésben hozzászórjuk a porcukrot, és nagyon kemény habbá verjük. Ezt úgy szoktam tesztelni, hogyha már kemény a hab, nem esik ki fejjel lefelé sem a tálból (persze ezt érdemes óvatosan tesztelni), a másik árulkodó jel, hogy a turmix kar nyomot hagy a habban.
  3. Ha kész a hab, óvatosan, kb. 2 lépésben hozzáforgatjuk a mandulát és úgy dolgozzuk össze, hogy közben ne törjük szét a habot. (A mandulából vehetünk akár kész, őrölt mandulát is, de vegyesen is használhatjuk, így talán szebb a tészta: héjas, egész mandulát szinte liszt állagúra őrlünk aprítógéppel és ezt vegyítjük a kész őrölt manulával, de csak az egyik vagy másik fajta verzió is működik. Sőt, ha szeretnénk, kakaót is tehetünk bele, és akkor még sötétebb lesz a tészta réteg.)
  4. A kész tésztát egy 22 cm-es átmérőjű tortaformába öntjük, aminek csak az aljára teszünk sütőpapírt, az oldalára nem. 180 fokon sütjük, légkeverés mellett kb. 35 percig, tűpróbáig. Óvatosan vegyük ki a sütőből, ha elkészült, mert érzékeny a hidegre, könnyen összeeshet a megnőtt tészta. (Először csak elzárjuk a sütőt, majd pár percre kitámasztjuk az ajtatját fakanállal, aztán lenyitjuk teljesen a sütőajtót pár percre, és végül kivesszük.)
  5. A tészta sütése alatt megfőzzük a krémet. Elsőként turmixgéppel habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral, és hozzáadjuk a kukoricakeményítőt.
  6. Elkezdjük melegíteni a habtejszínt (semmiképp se forraljuk) és amikor már picit gőzölögni kezd, apránként és folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatjuk a tojásos masszát. Folytatjuk a keverést, amíg be nem sűrűsödik a krém (kb. puding állagúra). A hőfok közepes vagy inkább alacsony legyen, és érdemes habverőt használni a gyorsabb és egyenletesebb keverés érdekében.
  7. Ha besűrűsödött a krém, elzárjuk a főzőlapot, apró darabonként hozzáadjuk a vajat és közben mindig megvárjuk, hogy a kevergetés közben felolvadjon, mielőtt újabb darabot teszünk bele. A végén vaníliaaromával, mandula aromával vagy valódi vaníliarúd magjaival ízesítjük. Innentől már csak meg kell várnunk, amíg szépen kihűl a krém, de közben néhányszor ilyenkor is érdemes megkeverni, hogy ne csomósodjon be a krém. A torta összeállítása előtt tegyük a hidegre egy kicsit a krémet, hogy még sűrűbb legyen és ezáltal könnyebben kenhessük a tésztára.
  8. A várakozás alatt megpirítjuk a szeletelt mandula darabokat. Egy serpenyőbe szórjuk a mandulát és közepesen magas hőfokon rázogatással keverve aranybarnára pirítjuk a szeleteket és félretesszük kihűlni.
  9. Ha kész a tortalap, hagyjuk a formában kihűlni. Majd az összeállításnál a torta alját használjuk a tetejének, így szép egyenletes lesz. Éles, hosszú pengéjű késsel kettévágjuk a lapot, majd a krém nagyrészével megkenjük a tortalapot, a kisebb részével pedig a tetejét és az oldalát.
  10. Megszórjuk a kihűlt, megpirított mandulával és az oldalára is helyezünk néhány szemet, majd hűtőbe tesszük. Tálaláskor sem szükséges hamarabb kivenni.

Svéd mandulatorta képek

Ha tetszett a fenti Svéd mandulatorta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló torta recepteket is: Narancsos répatorta recept, Epres, oreo kekszes túrótorta recept, Tökmagos, fehércsokis torta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: habtejszín, mandula, tojás, vaj, vanília. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, gluténmentes, karácsonyi, skandináv, torta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Svéd mandulatorta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Sós karamellás torta recept
torta

Sós karamellás torta

Diógrillázzsal, selymes sajtkrémmel és Szamorodnival

Diós kávétorta recept
torta

Diós kávétorta

Egy csésze olasz espresso torta kiadásban

Mascarponés gesztenyepüré torta recept
torta

Mascarponés gesztenyepüré torta

Ha szereted a gesztenyepürét, ezt imádni fogod

Csokoládés pisztáciatorta recept
csokitorta

Csokoládés pisztáciatorta

Pisztácia rajongók szeretni fogják

Meggyes étcsokoládé mousse torta recept
csokitorta

Meggyes étcsokoládé mousse torta

Mámorosan ínycsiklandó csokoládé álom

Kardamomos tekercs recept
kelt tészta

Kardamomos tekercs

Fűszeres huncutság hideg napokra

Tökmagos, fehércsokis torta recept
torta

Tökmagos, fehércsokis torta

Mascarponés málnahabbal, és tökmag grillázzsal

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató