Régóta motoszkált a fejemben a brownie felturbózása gesztenyével, és azt gondoltam, hogy miután a gesztenyének alapvetően van egy sűrítő hatása, nem is szükséges mellé semmilyen lisztet használni. Ennek köszönhetően fantasztikus gluténmentes brownie recept született belőle, amiből nem érezzük a liszt hiányát, szinte észre sem vesszük, és az étcsokoládé-gesztenye párosítás pedig teljesen magával ragad minket. A málnaöntet már csak hab a tortán.
Gesztenyés brownie recept
Hozzávalók:
- 20 dkg étcsoki,
- 15 dkg vaj,
- 20 dkg gesztenyemassza,
- 0,5 dl tej,
- 1 cs. vaníliacukor,
- 12 dkg barnacukor,
- 5 tojás,
- 1 ek. kakaópor,
- 1 csipet só.
Elkészítés:
- Először alacsony hőfokon vagy vízgőz fölött összeolvasztjuk a csokit a vajjal, folyamatos kevergetés mellett, félretesszük hűlni, ha egyneművé olvadt a massza.
- A gesztenyepürét 1/2 dl tejjel eldolgozzuk egy villa segítségével, krémszerű állaga lesz. A kihűlt csokis vajat hozzáadjuk.
- A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk, majd a sárgáját a cukorral habosra turmixoljuk. Hozzáadjuk a csokis, gesztenyés krémet, kakaóporral megszórjuk, jól összekeverjük.
- A tojásfehérjét csipet só társaságában keményre feverjük, és nagyon óvatosan hozzáforgatjuk egy keverőlapát segítségével a masszához. Próbáljuk úgy eldolgozni a tésztában a habot, hogy azt közben ne nagyon törjük össze és habos maradjon a tészta.
- 170-180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 20-30 percig. Ha kész, meg kell várnunk, amíg teljesen kihűl, mielőtt felszeleteljük. Amikor már brutál csokis illat terjed a konyhában, és a tűn vagy fogpiszkálón sem marad semmi, biztosan megsült a brownie (megrázva a tepsit még picit lágynak tűnik majd).