Erre a különleges gourmet finomságra a cseh sörözőkben bukkanhatunk a leggyakrabban, ugyanis ezt a pácolt camembert sajtos, fűszeres csodát kínálják a korsó sörök mellé, kísérőként. Igazi ínyencség, ami azon túl, hogy izgalmas gasztroélmény a friss kenyérre vagy pirítósra tálalva, még extra mutatós is az üvegben, így kiváló ötlet lehet gasztroajándékként is. Minimum egy hetet érdemes érlelni, és 2-3 hétig biztosan eláll a hűtőben, ezért akár az ünnepekre is gyárthatunk belőle néhányat ajándékba.
Hermelin recept
Hozzávalók 2 db 3 dl-es üveghez:
- 2 db 120 gr-os natúr camembert sajt,
- 1 fej lilahagyma,
- 1 cs. zöldhagyma,
- 8 gerezd fokhagyma,
- kb. 5-6 dl hidegen sajtolt repce és extra szűz olívaolaj keveréke,
- 1 kk. só,
- 2 tk. őrölt édes piros paprika,
- 10-15 szem egész fekete bors,
- 4 db babérlevél,
- 2 db kisebb rozmaring ág.
Elkészítés:
- Készítünk a sajthoz egy kis fűszeres pasztát: 5-6 gerezd fokhagymát lereszelünk, és sóval, pici olívaolajjal, piros paprikával összekeverjük (akár egy mozsár is jó szolgálatot tehet ehhez, ha kéznél van.)
- A lilahagymát félkarikákra, a zöldhagymát és a többi gerezd fokhagymát szeletekre vágjuk.
- A sajt darabokat keresztben vékony szeletekre vágjuk, az üveg méretéhez alakítva. A téglalap méretű sajtot a rövidebb oldalánál érdemes szeletekre vágni, és két-két szeletet az üvegbe helyezni, majd rétegenként mindig 90 fokkal elforgatva a sajtok irányát (kettős kereszt alakzatban).
- Rétegrend: alulra lilahagyma, zöldhagyma, fokhagyma karika kerül, rá a sajt szelet/szeletek, amiket bekenünk a paprikás pasztával, ismét egy kis hagyma válogatás, sajt, paszta stb., amíg el nem fogynak (1 sajt ment nálam egy üvegbe), a tetejét hagymákkal zárjuk, oldalra pedig a babérleveleket, rozmaring ágat tesszük, és egy kis egész feketeborssal ízesítjük.
- Utolsó lépésként pedig felöntjük az olajok keverékével az üveget, de akár csak olívaolajat, csak repceolajat, vagy napraforgóolajat is használhatunk hozzá, illetve természetesen a fűszerezésén is alakítsunk bátran a saját ízlésünk szerint.