Fahéjas, cukros törökmogyoró

Karácsonyi vásár hangulatú gasztroajándék

Biztosan sokakban élénken él a karácsonyi vásárok illatfelhőjéből a fahéjas, cukros mogyoró vagy mandula illata, amit kis papírzacskókban szoktak árusítani, lassan horrorisztikus árakon. Főleg, ha azt nézzük, hogy ennek a házi előállítása mennyivel költségkímélőbb, szupergyors, és még egy remek lehetőséget is teremt arra, hogy az ünnepek idején saját készítésű gasztroajándékkal lepjük meg szeretteinket.

Fahéjas, cukros törökmogyoró recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg natúr (héjas vagy héj nélküli) törökmogyoró (vagy más magféle),
  • 10 dkg kristálycukor,
  • 1 csipet só,
  • 0,5 dl víz,
  • 1-2 púpos tk. őrölt fahéj.

Elkészítés:

  1. A mogyorót előzetesen megpirítjuk pár perc alatt egy száraz serpenyőben vagy a sütőben, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl. 
  2. Egy vastag falú edényben, lassú hőfokon összeolvasztjuk a cukrot, sót, fahéjat és vizet.
  3. Amint sziruposodott a cukor, beledobjuk a mogyorószemeket, és közepes hőfokon, folyamatosan kevergetjük.
  4. Először folyékony állagú, majd ragacsos lesz a mogyoró a sziruptól, ezt pedig gyorsan követi a kikristályosodó állapot, amikor kicsapódik a fahéjas cukor a mogyorókon (mindeközben egy pillanatra sem állunk le a kevergetéssel).
  5. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben szétterítjük, és hagyjuk jól kihűlni. Helyes zacskókba, vagy üvegekbe csomagoljuk, és kész is a szívből jövő, házi gasztroajándék az ünnepekre.

Fahéjas, cukros törökmogyoró képek

Ha tetszett a fenti Fahéjas, cukros törökmogyoró recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló gasztroajándék recepteket is: Hermelin pácolt camembert sajt recept, Mogyoróvajas, rizses csoki recept, Házi mogyoróvaj recept.

További receptötletek a hozzávalókból: cukor, fahéj, törökmogyoró. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, gyorsan elkészíthető, karácsonyi.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Fahéjas, cukros törökmogyoró recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató