Biztosan sokakban élénken él a karácsonyi vásárok illatfelhőjéből a fahéjas, cukros mogyoró vagy mandula illata, amit kis papírzacskókban szoktak árusítani, lassan horrorisztikus árakon. Főleg, ha azt nézzük, hogy ennek a házi előállítása mennyivel költségkímélőbb, szupergyors, és még egy remek lehetőséget is teremt arra, hogy az ünnepek idején saját készítésű gasztroajándékkal lepjük meg szeretteinket.
Fahéjas, cukros törökmogyoró recept
Hozzávalók:
- 20 dkg natúr (héjas vagy héj nélküli) törökmogyoró (vagy más magféle),
- 10 dkg kristálycukor,
- 1 csipet só,
- 0,5 dl víz,
- 1-2 púpos tk. őrölt fahéj.
Elkészítés:
- A mogyorót előzetesen megpirítjuk pár perc alatt egy száraz serpenyőben vagy a sütőben, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
- Egy vastag falú edényben, lassú hőfokon összeolvasztjuk a cukrot, sót, fahéjat és vizet.
- Amint sziruposodott a cukor, beledobjuk a mogyorószemeket, és közepes hőfokon, folyamatosan kevergetjük.
- Először folyékony állagú, majd ragacsos lesz a mogyoró a sziruptól, ezt pedig gyorsan követi a kikristályosodó állapot, amikor kicsapódik a fahéjas cukor a mogyorókon (mindeközben egy pillanatra sem állunk le a kevergetéssel).
- Egy sütőpapírral bélelt tepsiben szétterítjük, és hagyjuk jól kihűlni. Helyes zacskókba, vagy üvegekbe csomagoljuk, és kész is a szívből jövő, házi gasztroajándék az ünnepekre.