A magas rosttartalmú, egészséges és gluténmentes gabona, a köles ezerféleképpen elkészíthető. Szendvicskrémként még sosem jutott eszembe mindaddig, amíg meg nem láttam a kolléganőmnél a gastroyalos dobozt, rajta a köleskörözött felirattal. Végülis tényleg hasonló állaga van a főtt kölesnek, mint a túrónak... Belemászott a gondolataimba ez az ötlet, így gyorsan ki kellett próbálnom.
Köleskörözött recept
Hozzávalók:
- fél bögre köles
- vaj/olívaolaj
- 1 bögre víz
- só, bors
- egy gerezd fokhagyma
- 3 szál zöldhagyma
- pár evőkanál tejföl (elhagyható)
- 1-2 csapott ek. őrölt piros paprika és ízlés szerint csípős paprika
- friss petrezselyem
Elkészítés:
- Az átmosott kölest megpirítjuk kevés zsiradékon, megszórjuk őrölt paprikával, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, és jól megfőzzük (az sem baj, ha kicsit szétfő), ízesítjük sóval, borssal.
- Még melegen hozzáadjuk a karikázott hagymát, reszelt fokhagymát, friss petrezselymet.
- Ha szeretnénk kicsit krémesíteni rajta, adjunk hozzá kevés tejfölt, miután kihűlt a köles, de ezt a lépés ki is hagyhatjuk. Kenjünk meg egy finom kenyérszeletet gazdagon és élvezzük a köleskörözött csodás ízeit.