Mandulás hókifli

Közös program az ünnepi készülődésben

Mandulás hókifli recept

A hókifli ezen verziója nem más, mint egy klasszikus, karácsonyi aprósüti extra adag mandulával és egy csipetnyi szeretettel fűszerezve. A hókifli azon túl, hogy kellemes ízének, omlós textúrájának köszönhetően függőséget okoz, nagyon hálás sütemény. Kevés macerával jár az elkészítése, gyorsan sül, és sokáig eláll. A formázással nem szükséges sokat bajlódni, és elég egyszerű, így a legkisebbeket is könnyedén bevonhatjuk a hókifli alapját adó "tésztakukacok" gyártásába, hajlításába. Szuper közös program az ünnepi készülődés során.

Mandulás hókifli recept

Hozzávalók kb. 100-110 db hókiflihez:

  • 40 dkg mandulaliszt vagy finomra darált mandula,
  • 20 dkg liszt,
  • 1 késhegynyi sütőpor,
  • 20 dkg hideg vaj,
  • 20 dkg porcukor,
  • 3 cs. vaníliacukor,
  • egy csipet só,
  • 1 vanília rúd magjai,
  • 1-2 citrom héja lereszelve,
  • tálaláshoz: pár evőkanálnyi porcukor.

Elkészítés:

  1. Összekeverjük a száraz alapanyagokat, és hozzá reszeljük a citrom héját.
  2. Az egészet elmorzsoljuk a két tenyerünk között a hideg vaj darabkákkal, és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta egy fényes gombóccá. Ekkor betesszük a hűtőbe pár órára, vagy akár egy egész éjszakára is bent maradhat.
  3. A formázás legelején kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük fel 180 fokra. A tésztagombócból lecsippentünk egy-egy darabkát, és két kézzel egy kukacszerű formát nyújtunk belőle, kb. kisujjnyi vastagságúra. Kb. 7 cm-enként elvágjuk, patkó alakúra hajtjuk a két végénél fogva, és sütőpapírral borított tepsire fektetjük. (Ha van hókifli formánk, akkor elég egy kis gombócot bepréselni a mélyedésbe, és elegyengetni a formában.) Fontos: a tésztának azt a részét, amit éppen nem használunk, tegyük vissza addig a hűtőbe.
  4. 180 fokon süssük (légkeverés mellett) kb. 7-10 percig. 
  5. Ha kihűlt, hintsük meg gazdagon porcukorral. Sütis dobozban remekül eláll karácsonyig, vagy annál tovább is.

Tipp:

  • Mandula helyett dióval, pisztáciával, és mogyoróval is érdemes kísérletezni.

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a mandulás hókiflihez.

Mandulás hókifli képek

Ha tetszett a fenti Mandulás hókifli recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sütemény recepteket is: Kalácsfánk recept, Csokis, mogyoróhabos pite recept, Triplacsokis, mogyoróvajas kenyér recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, mandula, mandulaliszt, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: aprósüti, édesség, karácsonyi, magyar.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Mandulás hókifli recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató