Mogyoróvajas Piros Orr csók

Vegán csodakeksz

Mogyoróvajas csók

Ezt a mennyei édességet a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány "Süss mosolyt!" sütisütő kihívása hívta életre. A mogyoróvajas csók ribizlis, piros orra nem véletlen: ezzel szeretnénk felhívni a figyelmet a bohócdoktorok különleges szerepére, akik az elmúlt 25 év alatt több mint 400 ezer beteg gyerkőchöz, illetve többezer idős emberhez vitték el a nevetés gyógyító erejét. A süti kihívás során Piros Orr tematikájú finomságokat készítettünk, melyekkel arra buzdítjuk az adományozókat, hogy az adventi időszakban készítsenek Piros Orr sütiket, majd ajándékozzák oda barátaiknak, kollégáiknak, és támogassák a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt a hozzávalók árának összegével. Piros orr süti receptek és részletek itt. A mogyoróvajas csók egyébként teljesen vegán édesség, laktóz-, glutén- és tojásmentes, és persze mindezek mellett függőséget okoz, annyira szeretnivaló. Az elkészítése pedig szinte gyerekjáték, nagyon gyorsan és könnyedén összedobható.

Mogyoróvajas csók recept

Hozzávalók 22 db kekszhez:

  • 1 púpos evőkanál lenmag,
  • 3 evőkanál víz,
  • 20 dkg mogyoróvaj,
  • 10 dkg nádcukor,
  • 10 dkg rizsliszt,
  • 1 csipet só,
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna,
  • 1 dl mandulatej,
  • 4-5 dkg darabolt, sótlan mogyoró,
  • 22 szem ribizli.

Elkészítés:

  1. A lenmagot ledaráljuk por állagúra egy kávédaráló segítségével, majd 3 evőkanálnyi vízzel elkeverve kb. 5 percre magára hagyjuk. Ennyi idő alatt picit besűrűsödik, és remekül helyettesíti a tojást a tésztában.
  2. A mogyoróvajat, nádcukrot és lenmagos keveréket turmixgéppel alaposan összedolgozzuk. 
  3. A rizslisztet a sóval, szódabikarbónával elkeverjük, hozzáadjuk a mogyoróvajas krémhez, majd mandulatejjel lazítjuk fel. Ha nem darabos mogyoróvajjal dolgozunk, akkor hozzáadhatunk egy kis durvára vágott, sótlan mogyorót.
  4. 2 evőkanál, kekszadagoló vagy fagyis kanál segítségével 1-1 kupacot helyezünk a szilikonos sütőpapírra, és fagyasztott vagy friss ribizli szemekkel díszítjük ki a tetejüket. Ribizli helyett málnát, meggyet, meggy befőttet, koktélcseresznyét, aszalt vörösáfonyát is használhatunk Piros Orr gyanánt.
  5. 180 fokon sütjük, légkeverés mellett, kb. 12 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a keksz, és nem ragad-e már semmi a tűre.

Mogyoróvajas Piros Orr csók képek

Ha tetszett a fenti Mogyoróvajas csók, akkor nézd meg ezeket a hasonló keksz recepteket is: Málnás, mandulás vegán keksz recept, Almás, fahéjas zabkeksz recept, Csokis linzer keksz recept .

További receptötletek a hozzávalókból: lenmag, mandulatej, mogyoró, mogyoróvaj, ribizli, rizsliszt. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, gluténmentes, keksz, laktózmentes, vegán.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Mogyoróvajas csók

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató