Ezt a mennyei édességet a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány "Süss mosolyt!" sütisütő kihívása hívta életre. A mogyoróvajas csók ribizlis, piros orra nem véletlen: ezzel szeretnénk felhívni a figyelmet a bohócdoktorok különleges szerepére, akik az elmúlt 25 év alatt több mint 400 ezer beteg gyerkőchöz, illetve többezer idős emberhez vitték el a nevetés gyógyító erejét. A süti kihívás során Piros Orr tematikájú finomságokat készítettünk, melyekkel arra buzdítjuk az adományozókat, hogy az adventi időszakban készítsenek Piros Orr sütiket, majd ajándékozzák oda barátaiknak, kollégáiknak, és támogassák a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt a hozzávalók árának összegével. Piros orr süti receptek és részletek itt. A mogyoróvajas csók egyébként teljesen vegán édesség, laktóz-, glutén- és tojásmentes, és persze mindezek mellett függőséget okoz, annyira szeretnivaló. Az elkészítése pedig szinte gyerekjáték, nagyon gyorsan és könnyedén összedobható.
Mogyoróvajas csók recept
Hozzávalók 22 db kekszhez:
- 1 púpos evőkanál lenmag,
- 3 evőkanál víz,
- 20 dkg mogyoróvaj,
- 10 dkg nádcukor,
- 10 dkg rizsliszt,
- 1 csipet só,
- 1 késhegynyi szódabikarbóna,
- 1 dl mandulatej,
- 4-5 dkg darabolt, sótlan mogyoró,
- 22 szem ribizli.
Elkészítés:
- A lenmagot ledaráljuk por állagúra egy kávédaráló segítségével, majd 3 evőkanálnyi vízzel elkeverve kb. 5 percre magára hagyjuk. Ennyi idő alatt picit besűrűsödik, és remekül helyettesíti a tojást a tésztában.
- A mogyoróvajat, nádcukrot és lenmagos keveréket turmixgéppel alaposan összedolgozzuk.
- A rizslisztet a sóval, szódabikarbónával elkeverjük, hozzáadjuk a mogyoróvajas krémhez, majd mandulatejjel lazítjuk fel. Ha nem darabos mogyoróvajjal dolgozunk, akkor hozzáadhatunk egy kis durvára vágott, sótlan mogyorót.
- 2 evőkanál, kekszadagoló vagy fagyis kanál segítségével 1-1 kupacot helyezünk a szilikonos sütőpapírra, és fagyasztott vagy friss ribizli szemekkel díszítjük ki a tetejüket. Ribizli helyett málnát, meggyet, meggy befőttet, koktélcseresznyét, aszalt vörösáfonyát is használhatunk Piros Orr gyanánt.
- 180 fokon sütjük, légkeverés mellett, kb. 12 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a keksz, és nem ragad-e már semmi a tűre.