Ebben a receptben teljes egészében vegán alapanyagokkal dolgozunk, tojás-, laktóz- és gluténmentes lesz a keksz, ugyanakkor bámulatosan finom. A kellemesen édes és mandulás ízjegyeket remekül kiegészíti a málna savanykássága, és jól esik hozzá a kekszekre rápirult mandulaszeletek ropogóssága. Az elkészítése nagyon egyszerű: csak meg kell várnunk, amíg magába szívja a lenmag a vizet, hogy ezt követően “tojásként” funkcionálhasson, minden alapanyagot összekeverünk, kupacokat adagolunk a tepsire, majd kidíszítjük mandula szeletekkel és friss málna szemekkel.
Málnás, mandulás vegán keksz recept
Hozzávalók:
- 1 púpos ek. lenmag,
- 3 ek. víz,
- 17 dkg natúr mandulakrém/mandulavaj,
- 10 dkg nádcukor,
- 10 dkg rizsliszt,
- 1 csipet só,
- 1 késhegynyi szódabikarbóna,
- 1 dl mandulatej,
- 7 dkg szeletelt mandula,
- 12,5 dkg friss málna.
Elkészítés:
- A lenmagot ledaráljuk por állagúra egy kávédaráló segítségével, majd 3 evőkanálnyi vízzel elkeverve 5 percre magára hagyjuk. Ennyi idő alatt besűrűsödik, és enyhén zselés állagúvá válik, ami kiválóan helyettesíti a tojást.
- A mandulakrémet, cukrot és lenmagos keveréket turmixgéppel alaposan összedolgozzuk. A rizslisztet a sóval, szódabikarbónával elkeverjük, hozzáadjuk a manduakrémes részhez, majd mandulatejjel lazítjuk fel, belekeverve 5 dkg szeletelt mandulát.
- 2 evőkanál, kekszadagoló vagy fagyis kanál segítségével 1-1 kupacot helyezünk a szilikonos sütőpapírra, picit ellapítjuk és a maradék mandula szeletekkel, málna szemekkel díszítjük ki a tetejüket.
- 180 fokon sütjük, légkeverés mellett, sütőtől függően kb. 12-15 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a keksz, nem ragad-e már semmi a tűre.
Tippek:
- Mandulavaj helyett más magvajjal is kísérletezhetünk, pl. mogyoróvajjal is megsüthetjük a kekszet, amihez a mogyoróvajat akár házilag is elkészíthetjük natúr földimogyoró krémes állagúra történő darálásával.
- Lenmag helyett a chiamagot is hatékonyan használhatjuk a tojás helyettesítésére.
- Rizsliszt helyett más lisztet is belekeverhetünk, pl. mandulalisztet, gluténmentes zablisztet.
- Gazdagíthatjuk csoki cseppekkel, vagy friss málna helyett aszalt gyümölcsökkel, és egyéb magokkal is kipróbálhatjuk.