Pizza gombóc mártogatós sajtszósszal

Ellenállhatatlan, házi sörkorcsolya a meccsnézéshez

Pizza gombóc mártogatós sajtszósszal recept

Ezek a helyes gombócok pizzatésztából készülnek, csak nem nyújtjuk ki, és kenjük meg őket pizzaszósszal. Helyette pici bucikat formázunk a tésztából, és egy olívaolajjal kikent serpenyőt pakolunk körbe velük, aminek a közepét gazdagon ellátjuk mindenféle finom sajttal, pizzaszósszal, így lesz hova mártogatni a "natúr" pizza gombócokat.

Pizza gombóc és vele sült sajtszósz recept

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 2,5 dl langyos víz,
  • 1 tk. méz,
  • 1 púpos tk. só,
  • 2 ek. olívaolaj,
  • 3/4 zacskó instant élesztő,
  • 35 dkg finomliszt.
  • Tetejére: olívaolaj, és friss, aprított petrezselyem.

Mártogatós szószhoz:

  • 10 dkg natúr sajtkrém,
  • 10 dkg reszelt trappista sajt,
  • 10 dkg mozzarella sajt,
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve,
  • kevés pizzaszósz.

Elkészítés:

  1. Elsőként a pizzagombóc tésztát dagasztjuk meg: összekeverjük a lisztet a sóval, porélesztővel, nyakon öntjük a mézzel elkevert vízzel, olívaolajjal, és jól megdagasztjuk (vagy dagasztókaros turmixgépre bízzuk a munkát). Konyharuhával letakarjuk az edényt, és hagyjuk meleg helyen megkelni.
  2. Kb. 1-2 óra alatt a duplájára nő a tészta. Ekkor már hozzá láthatunk a formázáshoz. 
  3. Kenjünk ki egy sütőbe tehető serpenyőt olívaolajjal, és formázzunk pici gombócokat a tésztából, amit a serpenyő szélére, kör alakban helyezzünk el. Ezen a ponton ismét takarjuk le konyharuhával a gombócokat, hogy még így is keljenek egy picit (kb. 20 percre hagyjuk pihizni).
  4. Kenjük le olívaolajjal, és szórjuk meg friss petrezselyemmel.
  5. A háromféle sajtot a lereszelt fokhagymával dolgozzuk össze, és egy kis reszelt sajtot félretéve, tegyük a gombócok ölelésébe. Kenjük meg pizzaszósszal, és szórjuk meg gazdagon a félretett, reszelt sajttal.
  6. Helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 30 percre (a gombócok zsemle színűek, a sajtszósz szépen bugyogó, olvadozó, mártogatásra csábító lesz).

Tippek:

  • Ha úgy látjuk, sok ez a tészta a serpenyő méretéhez képest, nyújtsuk ki a maradékot, és bánjunk vele pizzaként.
  •  A gombócok belsejébe is lehet sajtot tenni a formázás során, így még sajtosabb az összhatás.
  • A sajtszósz alapanyagait bátran válogassuk össze a kedvenc sajtjaink, és pizza feltéteink szerint, pl. jól mutat rajta paprikás, csípős szalámi, sonka, gomba stb. is. A paradicsomos szósz elhagyható, és helyette tejföllel is gazdagíthatjuk a sajtszószt, érdemes vele kísérletezni.
  • A kedvenc pizzaszószom hámozott paradicsom, fokhagyma, só, bors, olívaolaj és bazsalikom turmixolásából készül. Kellően zamatos, friss és gyors alternatíva a házi pizzaszósz elkészítésére.

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a pizza gombócokhoz.

Pizza gombóc mártogatós sajtszósszal képek

Ha tetszett a fenti Pizza gombóc mártogatós sajtszósszal recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló street food recepteket is: Tortilla hot dog falatok recept, Kínai pirított batyu - gyoza recept, Fish & chips recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, fokhagyma, instant élesztő, krémsajt, mozzarella, olívaolaj, trappista sajt. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: amerikai, borkorcsolya, főétel, olasz, street food.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Pizza gombóc mártogatós sajtszósszal recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Fish & chips recept
street food

Fish & chips

Sörös bundában sült halfilé, ropogós, "arany" burgonyával

Házi retro burger recept
street food

Házi retro burger

Klasszikus hamburger otthoni kiadásban

Tortilla pizza calzone recept
pizzaféle

Tortilla calzone

Hipergyors töltött "pizza" kukoricalepényből

Porchetta recept
töltött hús

Porchetta

Minden idők legpazarabb göngyölt húsa

Lángos alaprecept
street food

Jól bevált lángos alaprecept

Egyszerűbb, mint gondolnád

Cukkinipizza recept
pizzaféle

Cukkini pizza

Gluténmentes zöldséglepény pizzázáshoz hangolva

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató