Spanyol tortilla lila édesburgonyából

Ráérős reggeli mediterrán verzióban

Sonkás spanyol tortilla recept

Tortillára gondolva nekem elsőként mindig a klasszikus mexikói tortilla jut eszembe, amibe mindenféle finomságot pakolunk, felcsavarjuk, meghajtogatjuk és jó nagyokat vacsorázunk belőle. A spanyol tortilla ezzel szemben teljesen más műfaj, mondhatni semmi köze a mexikói verzióhoz. Leginkább ráérős, laktató reggeliként, brunch (breakfast + lunch) szereplőként tudok rá gondolni. A klasszikus spanyol tortilla valójában egy burgonyás omlettet takar, amit Spanyolországban a hagyományos krumplis verzió mellett számos töltelékkel gazdagítva szolgálnak fel. A lila édesburgonya hihetetlen színe annyira inspirált, hogy azt gondoltam nem állhatok meg ennél a két színnél, legyen még vidámabb, még színesebb reggeli belőle, így esett a választásom még néhány zöld és sárga színű zöldségre.

Spanyol tortilla recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 db hosszú, lila édesburgonya (kb. 30 dkg),
  • pár ek. olívaolaj,
  • 7 tojás,
  • 3 szál zöldhagyma,
  • 1/2 db sárga kaliforniai paprika,
  • kb. 5 dkg füstölt sonka,
  • 1 kis maréknyi petrezselyem,
  • só, bors.

Elkészítés:

  1. A vékony, félkarikákra vágott édesburgonyát kevés olívaolajon megsütjük. 
  2. Amikor már szinte puha, de még rugalmas, hozzáadjuk az aprított hagymát, paprikát, sonkát, petrezselymet és picit kevergetjük (1-2 percig).
  3. Röntjük a lazán felvert tojást és közepes hőfokon sütjük (mint az omlettet: az elején óvatosan kevergetve, de vigyázva arra, hogy a serpenyő alját mindig borítsa be mindenhol a tojásos réteg). Amikor már kezd szilárdulni a széleinél, onnantól nincs kevergetés, és, ha kell még alacsonyabb fokozatra vesszük, nehogy megégjen. Kb. 5-8 percre szükség van, hogy átsüljön az alja,
  4. Ilyenkor jön a tálcás trükk: én úgy szoktam csinálni, hogy a serpenyő méreténél picivel kisebb (műanyag) tányért borítok rá és egy mozdulattal a serpenyő nyelével megfordítom a feje tetejére, a konyhapultra rakva a tányért (miközben a tányért a jobb kezemmel nagyon erősen szorítom a közepén a serpenyő irányába). Majd innen visszacsúsztatjuk a serpenyőbe, és az kerül alulra, ami eddig felül volt.
  5. Néhány perc alatt készre sül és tálalhatjuk egy kis plusz zöldfűszerrel megszórva, friss salátával, bagettel vagy paradicsomos piritóssal

Spanyol tortilla lila édesburgonyából képek

Ha tetszett a fenti Sonkás spanyol tortilla recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló reggeli recepteket is: Kalácsos rántotta muffin recept, Spárgás frittata recept, Banános, mogyorós morzsasüti recept.

További receptötletek a hozzávalókból: édesburgonya, kaliforniai paprika, sonka, tojás, zöldhagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, reggeli, spanyol, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sonkás spanyol tortilla recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató