Az eperszezon receptjeinek egyik nagy idei felfedezettje számomra a sült joghurttorta. Habkönnyű, glutén- és cukormentes, igazi nyári, kánikulasüti. Jól esik ez a könnyed textúra a friss eper zamatosságával, és a leheletnyi tejszín krémességével. Pillanatok alatt össze lehet dobni kvázi 4+1 alapanyagból (a többi már szó szerint csak hab a tortán), és még turmixgépre sincs hozzá feltétlenül szükség.
Sült joghurttorta recept
Hozzávalók kb. 20 cm-es tortaformához:
- 40 dkg natúr krémjoghurt (pl. görög joghurt),
- 5 ek. eritrit és nyírfacukor keverék,
- 4 tojás,
- 40 gr. kukoricakeményítő,
- 1 citrom héja.
Tetejére:
- 1 dl habtejszín,
- kb. 20 dkg eper,
- díszítéshez: pár darab natúr pisztácia, mentalevél.
Elkészítés:
- A cukrot összeturmixoljuk (vagy habverővel összekeverjük) a tojásokkal, hozzáadjuk a joghurtot, keményítőt. Belereszeljük egy citrom héját.
- 170 fokra előmelegített sütőben sütjük, légkeverés nélkül kb. 1 órán keresztül (tűpróba is javasolt).
- Megvárjuk amíg a formában teljesen kihűl ( picit össze is fog esni), kiszabadítjuk, a keményre felvert habtejszínnel megkenjük, megszórjuk egy kis darált pisztáciával, majd telepakoljuk eperrel. Menta levélkékkel is feldobhatjuk még a torta összhatását.
Tippek:
- Bármilyen finom, szezonális gyümölccsel díszíthetjük a tetejét, sőt lekvárral, csoki öntettel, szószokkal is kínálhatjuk.
- A habtejszín szósz vagy lekvár esetén el is hagyható.
- A cukor egészséges helyettesítéséhez Földi Rita oldalán találtok részletes és nagyon hasznos útmutatót.
- Alternatív cukor helyett természetesen kristálycukrot és vaníliacukrot is használhatunk hozzá (persze így már nem lesz diétás), sőt egy kis vaníliarúdból kikapart mag is jól áll neki.