Ebben a finomságban a házi almás pite ízvilágát idézzük meg, mindössze 10 perc leforgása alatt. Nem szükséges sütni hozzá, és játszi könnyedséggel el lehet készíteni, még annak is, akinek még kevesebb gyakorlata van a konyha világában. Az almás pite pohárkrém könnyed, gusztusos desszert, és egyben remek vendégváró finomság. Az almalekvár alapját omlós keksz biztosítja, és az édes krémességről mézes mascarpone krém gondoskodik. A réteges, almás desszert tetejét fahéjjal hintjük meg, hogy tökéletesen visszaadja a házi almás piték varázsát.
Almás pite pohárkrém recept
Hozzávalók 5-6 pici csatos üveghez:
- 20-25 dkg mascarpone,
- 4-5 ek. méz,
- 1 csipet só,
- 1 zacskó omlós keksz,
- 1 üveg natúr almalekvár,
- 1-2 tk. őrölt fahéj.
Elkészítés:
- A kekszek 2/3-át összetörjük aprítógépben vagy kézzel, egy műanyag zacskón keresztül (akár a tenyereinkkel könnyedén összemorzsolhatjuk, vagy rásegíthetünk egy kis klopfolóval).
- A mascarponét összekeverjük a mézzel, és egy csipet sóval. Az almalekvárhoz hozzáadunk kb. 1 csapott teáskanálnyi fahéjat.
- Ennyi előkészítés után már jöhetnek a rétegek a csatos üvegbe: alulra a kekszmorzsát szórjuk, erre halmozzuk az almalekvárt, majd a mascarpone krémet. (Ha nagyobb üvegbe vagy pohárba tálaljuk, akkor ismételhető a rétegezés ugyanebben a sorrendben.)
- A tetejére szórunk egy kis kekszmorzsát, fahéjat, és beleszúrunk egy-egy kekszet (esetleg egy-egy kis lekvár kupacot). Tálalásig hűtőbe tesszük (érdemes legalább néhány órával korábban elkészíteni).
Tipp:
- Almalekvár helyett friss almából is elkészíthetjük az almaragut: ehhez kevés cukrot karamellizáljunk egy serpenyőben, és ezen pároljuk meg az apróra vágott almaszeleteket. Addig főzzük, amíg meg nem puhulnak, majd egy kis citromlével és fahéjjal ízesítsük.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető az almás pite pohárkrémhez.