Sós karamellás tiramisu

Tojásmentes tiramisu egy kis csavarral

A klasszikus tiramisu recept helyett ebben a verzióban egy tojásmentes, sós karamellás ízesítéssel találkozhatunk. A kávés mártogatósba egy kis sós karamell likőrt is csempészünk, ezzel itatatva át a babapiskótákat, amiket egy habkönnyű, mascarponés krémmel kenünk meg. A „Dolce vita” élményt nem bízzuk a véletlenre, így gazdagon csurgatunk a házi, sós karamell szószból a rétegek közé. A videóban lépésről-lépésre követhető, hogyan készül ez a különlegesen finom, tojásmentes tiramisu.

Sós karamellás tiramisu recept

Hozzávalók egy tál tiramisuhoz:

  • 2 dl habtejszín
  • kb. 40 dkg babapiskóta
  • 50 dkg mascarpone,
  • 2 cs. vaníliacukor,
  • néhány ek. méz,
  • 3 espresso kávé,
  • 5 cl sós karamell likőr,
  • kb. 0,5 dl tej
  • pár ek. kakaópor.

A karamell szószhoz:

  • 10 dkg kristálycukor,
  • 5 dkg puha vaj,
  • 1 dl meleg tejszín,
  • 1 kk. só.

Elkészítés:

  1. A karamellszószhoz a cukrot öntsük egy vastag aljú serpenyőbe vagy edénybe, amiben nem ragad oda semmi, kezdjük el alacsony (max. közepes) hőfokon melegíteni és várjuk meg, amíg a cukor olvadni kezd. (Nem szükséges kevergetni, maximum rázzuk meg néha az egészet.) Amikor felolvadt a cukor, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, és habverővel kevergetve segítsük, hogy a vaj egyenletesen felolvadjon a cukorban. Öntsük hozzá a felmelegített tejszínt és keverjük el egyenletesen, majd kb. 2 perc után zárjuk el a főzőlapot, sózzuk meg, és hagyjuk, hogy kihűljön. A hűlés során folyamatosan sűrűsödni fog. A felhasználáshoz várjuk meg, amíg teljesen kihűl. Addig készítsük el a krémet, főzzünk kávét, és vegyünk elő mindent a tiramisu rétegek elkészítéséhez.
  2. A krémhez a tejszínt lágyan felverjük. A mascarponét ízesítjük mézzel és vanília cukorral, összekeverjük, majd hozzáadjuk a habot, és óvatosan összeforgatjuk.
  3. A kávés mártogatóshoz összekeverjük a kávét, a tejet, a sós karamell likőrt, és ízlés szerint egy kis cukorral is édesíthetjük.
  4. Kezdhetjük a rétegezést:
  5. elsőként a kávéba mártjuk a babapiskótát 1-2 pillanatra, majd alaposan lecsöpögtetjük, és kidekoráljuk vele az edény alját. Rákenjük a mascarponés krémet, és rácsurgatjuk a sós karamell szósz egy részét. Majd mindent megismétlünk, amíg el nem fogynak az alapanyagok.
  6. A tetejét krémmel zárjuk, majd gazdagon szórjuk meg kakaóporral. Legalább 3-4 órát töltsön el a hűtőben tálalás előtt, de a legjobb, ha egy egész éjszakát el tud így tölteni.

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a sós karamellás tiramisuhoz.

Sós karamellás tiramisu képek

Ha tetszett a fenti Sós karamellás tiramisu recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló desszert recepteket is: Trüffel golyó receptek, Vörösborban posírozott körte recept, Szőlős chia puding recept.

További receptötletek a hozzávalókból: babapiskóta, habtejszín, karamell, kávé, mascarpone, tej. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, olasz, sütés nélküli édesség.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sós karamellás tiramisu recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató