Vörösborban posírozott körte

Elegáns desszert gyümölcs és bor nászából

Vörösborban posírozott körte recept

Pazar elegancia, elképesztő textúrák, illatok és ízek kavalkádja ez a különleges desszert. Bármilyen ünnepi alkalomra megállja a helyét, ráadásul nincs sok dolgunk az összeállítása során. Egy jó minőségű, vörös- vagy fehérborra van szükség a posírozott körték elkészítéséhez. A fűszerezésnél pedig legyünk bátrak, kreatívak, pl. a fahéj és szegfűszeg mellett/helyett friss narancslével, narancshéjjal, csillagánizzsal, vanília rúddal is kiegészíthetjük a boros “alaplevet”.

Vörösborban posírozott körte recept

Hozzávalók:

  • 3-4 db feszes, nem túl érett körte,
  • 1 üveg száraz vörösbor,
  • 20 dkg kristálycukor,
  • 1-2 tk. őrölt fahéj,
  • kb. 8 szem szegfűszeg,
  • 1 dl hideg habtejszín,
  • 10 dkg mascarpone,
  • 2 cs, vaníliacukor.

Elkészítés:

  1. A vörösbort egy kisebb, a körték méretéhez passzoló, magas falú edényben, cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel összemelegítjük. A melegítés idejéig meghámozzuk a körtéket úgy, hogy rajtuk maradjon a száruk, alul pedig egy talpat vágunk, hogy meg tudjon majd állni a tányéron.
  2. A gyöngyöző vörösborban (közepes vagy alacsony hőfokon) megpároljuk a körtéket kb. 20-30 perc alatt (megpuhulnak, de még marad tartásuk).
  3. A mascarponét és a habtejszínt, a vaníliás cukorral együtt felverjük, majd hűtőbe tesszük tálalásig.
  4. Ha készen vannak a körték, vegyük ki óvatosan, és a bor alatt kapcsoljunk magasabb hőfokra, hogy szósszá redukálódjon (kb. harmadára redukáljuk a vörösbort).
  5. Tálalásnál (langyosan és hidegen is szuper) a vörösboros szósszal megágyazunk a körtéknek, majd a mascarponés tejszínhabot egy habzsák segítségével tálaljuk a borba, a körték mellé. Ha sietős a helyzet, csak a tejszínhab, vagy egy kis vanília fagylalt is jó szolgálatot tesz a tálalásnál.

Vörösborban posírozott körte képek

Ha tetszett a fenti Vörösborban posírozott körte recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló desszert recepteket is: Trüffel golyó receptek, Szőlős chia puding recept, Sós karamellás tiramisu recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fahéj, habtejszín, körte, mascarpone, szegfűszeg, vörösbor. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, gyümölcsös, sütés nélküli édesség.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Vörösborban posírozott körte recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató