Ez a szemérmetlenül egyszerűen elkészíthető, villantós desszert az olaszok egyik legnépszerűbb, sütés nélküli édessége, aminek az ízesítése nem ismer határokat. Játszi könnyedséggel igazíthatjuk a szezon finomságaihoz, vagy éppen az ünnep eleganciájához. A magyarul "főtt tejszínre" fordítható, de annál sokkal több élményt adó desszert alap verzióját most egy különlegesen kecses, furmint és sárgamuskotály házasságából született, tokaji Barta pincés édes borral koronáztam meg.
Édes boros panna cotta recept
Hozzávalók 3 személyre:
- 4 dl zsíros habtejszín,
- 3 cs. vaníliacukor,
- 1/2 vanília rúd magjai,
- 1 ek. zselatinpor,
- 1 dl víz a zselatin feloldásához.
Borzseléhez:
- 2,5 dl Barta pince egy kis édes furmint&muskotály
- 1 tk. zselatinpor,
- 0,5 dl hideg víz.
Elkészítés:
- A panna cottához szórjuk hideg vízbe a zselatinport, és várjuk meg, amíg 4-5 perc alatt feloldódik.
- Addig melegítsük össze a habtejszínt a vaníliacukorral, és vanília magokkal elkeverve. A feloldódott zselatint keverjük el, és adjuk a meleg tejszínhez. Addig kevergessük, amíg teljesen fel nem oldódik benne a zselatin. Ha kész, zárjuk el, és várjuk meg, amíg langyosra hűl.
- Adagoljuk pohárkelyhekbe, és tegyük hűtőbe pár órára.
- A borzseléhez a bort forraljuk fel, és közepes lángos "főzve" redukáljuk a mennyiségét kb. 5-7 perc alatt. Ekkor adjuk hozzá a hideg vízben pár perc alatt megduzzasztott zselatinport, és szintén csak addig kevergessük, amíg fel nem oldódik. Elzárjuk, megvárjuk, amíg kihűl, majd a panna cottára öntjük, és visszatesszük a hűtőbe pár órára.