A chia magos eperlekvár mennyei ízvilágú, gyorsan, glutén-, cukor- és tartósítószermentesen készül. Bár így csak 1-2 hétig tartható el a hűtőben, de ezt a kort nehezen éli meg, mert elképesztően zamatos, friss, igazi eper ízű. Könnyen rá lehet járni. A chia mag szuper egészséges, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban gazdag, ráadásul kiváló zselésítő funkcióval rendelkezik, így természetes módon tudja besűríteni az epret a lekvárkészítéshez.
Chia magos eperlekvár recept
Hozzávalók kb. 5 db kis üveghez:
- 1,5 kg eper,
- 1 citrom héja, és ½ citrom leve,
- 6 ek. chia mag,
- 3-4 ek. méz vagy más édesítő.
Elkészítés:
- Az epret megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk.
- Elkezdjük melegíteni, forralni. Nem szükséges hozzá vizet tenni, hiszen alapvetően sok nedvességet enged magból, és annyi pont elég is lesz.
- Belereszeljük a citromot, hozzáadjuk a citromlevet. Amint elkezd fortyogni, és kb. a fele már híg folyadékká válik, hozzáadjuk a chia magot, alacsonyabb hőfokra vesszük, és kb. 5 percig főzzük, közben kevergetjük.
- Itt érdemes édesíteni, pl. mézzel, ha nem elég édes a gyümölcs.
- Majd 5-10 perc hűtést követően steril, befőttes üvegekbe öntjük.
Tippek:
- Bármilyen más gyümölccsel, és ízesítéssel is jól működik ez a recept. Pl. az eperhez nagyon jól passzol a bazsalikom, menta, bodza, rebarbara.
- Ha méz helyett növényi édesítőszert használunk hozzá, már kész is a perfekt, vegán eperlekvár.