Petrezselymes húsgombóc leves gazdagon

Alternatíva a vasárnapi húslevesre

Petrezselymes húsgombóc leves recept

Ha kevés az időnk, húsleves helyett érdemes olykor húsgombócos levest főzni, amibe sokféle zöldséget használunk fel, és levesbetétként húsgolyót készítünk. A belevalókat könnyedén variálhatjuk a spájzunk tartalma és a szezonalitás mentén, sőt a húsgombócnál is érdemes kísérletezni különféle darált húsokkal, zöldfűszerekkel, hagymafélékkel.

Petrezselymes húsgombóc leves recept

Hozzávalók:

A húsgombóchoz:

  • 25 dkg darált sertéshús,
  • 1/2 cs. petrezselyem,
  • 1 tojás,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 kk. só,
  • kb. 2 ek. zsemlemorzsa,
  • 1 csipet őrölt római kömény.

A leveshez:

  • ½ db póréhagyma,
  • 2 db sárgarépa,
  • 2 db petrezselyemgyökér,
  • 1 kis vagy fél fej brokkoli,
  • zöldség/húsleves alaplé vagy víz,
  • kb. 20 dkg csiperke gomba,
  • 1 db közepes burgonya,
  • kb. 15 dkg főtt csemegekukorica,
  • ízlés szerint só, bors.
  • só, bors ízlés szerint.

Elkészítés:

  1. A húsgombóc összeállításával kezdjük, hogy legyen egy kis ideje pihennie és összeérnie az ízeknek. A felsorolt hozzávalókat kézzel alaposan összegyúrjuk, és hagyjuk picit pihenni (akár egy nappal korábban is elkészíthetjük, és hűtőbe tehetjük). Pingpong labda nagyságú vagy annál picit kisebb golyókat formázunk a húsból, majd kb. 30 perc alatt készre főzzük a levesben.
  2. A leveshez pár csepp olívaolajon megdinszteljük a karikákra vágott póréhagymát, hozzáadjuk a répa, és petrezselyemgyökér darabokat, majd a burgonya kockákkal együtt megpirítjuk. Felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy bőven jusson még hely a többi zöldségnek és a húsgombócoknak.
  3. Amikor már csak egy pici hiányzik ahhoz, hogy megpuhuljanak a zöldségek, hozzáadjuk a húsgombócokat, az apró rózsákra szedett brokkolit, majd negyed óra elteltével a felszeletelt gombát és kukoricát is, készre főzzük. 
  4. Ha megfőtt a húsgombóc, és a zöldségek is, friss petrezselyemmel megszórva, tálaljuk.
     

Petrezselymes húsgombóc leves gazdagon képek

Ha tetszett a fenti Petrezselymes húsgombóc leves recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló leves recepteket is: Gazpacho recept, Kukoricás chowder leves recept, Csirkés pho leves recept.

További receptötletek a hozzávalókból: brokkoli, darált sertéshús, gomba, kukorica, petrezselyem, póréhagyma, sárgarépa. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: húsétel, laktózmentes, leves, magyar.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Petrezselymes húsgombóc leves recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató