Ha a klasszikus, és egyben mennyei baconbe tekert spárgánál még intenzívebb gasztroélményre vágysz, csavard a parmezán sajttal megszórt spárgát olasz érlelt sonkába, csomagold be leveles tésztába, és szezámmaggal meghintve süsd ropogósra. Kiváló délelőtti brunch, vacsora étel, vagy könnyed ebéd, főleg egy kis bazsalikomos paradicsomsaláta kíséretében, de akár meleg, vendégváró előételként is megállja a helyét bármilyen családi, baráti eseményen. Az elkészítése szinte elronthatatlan, a titka pedig a jó minőségű alapanyagokban rejlik. Figyelj rá például, hogy friss, zsenge spárgát, jófajta olasz prosciutto crudo sonkát vásárolj, és sajtból is érdemes karakteres ízűt választani. Mindössze 6 hozzávalóból 15 perc alatt ilyen csodaszép spárgás "papucsot" lehet sütni.
Sonkás, sajtos, leveles tésztába csomagolt spárga recept
Hozzávalók 2 személyre:
- 1 cs. (kb. 30 dkg) leveles tészta,
- kb. 40 dkg zsenge zöld spárga,
- 6 szelet prosciutto crudo (olasz sonka),
- 10 dkg reszelt parmezán sajt,
- 1-1 kis marék fehér és fekete szezámmag,
- 1 tojás.
Elkészítés:
- A spárgát megmossuk és előkészítjük a sütéshez: a végeit ott pattintjuk le, ahol hagyja magát a szára, majd a csúcsán lévő részt (rügyet) meghagyva egy késsel óvatosan lehámozzuk a vékony “pikkelyeket”. A rügyeket egymáshoz igazítva 3-4 spárgánként egyenletes hosszúságúra csípjük (vágjuk) le a végét.
- A leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk (ha nem eleve nyújtott tésztát vettünk), 6 négyzetre vágjuk.
- A négyzeteket elforgatva, rátesszük a sonkát, arra 3-4 szál spárgát, megszórjuk sajttal és előbb a sonkába, utána pedig a leveles tésztába csomagoljuk (hajtogatjuk). A tetejére hajtott csücsköt nyomkodjuk oda óvatosan a tésztához, hogy sütés során se nyílhasson szét.
- Felvert tojással vékonyan megkenjük, megszórjuk fehér és fekete szezámmaggal.
- 200 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 15 percig, vagy amíg szép aranybarna lesz a teteje. Bazsalikomos, olívaolajos paradicsomsalátával tálaljuk.
Tippek:
- Parmezán sajt helyett alternatíva lehet füstölt sajt, camembert, brie, kéksajt, vagy a mozzarella, ha lágyabb ízű sajtra vágysz.
- Ha nincs kéznél szezámmagod, használj lenmagot, tökmagot, napraforgómagot.