Sült spárga sonkába és leveles tésztába csomagolva

Pofonegyszerű recept a spárgaszezonra

Sonkás, sajtos, leveles tésztába csomagolt spárga recept

Ha a klasszikus, és egyben mennyei baconbe tekert spárgánál még intenzívebb gasztroélményre vágysz, csavard a parmezán sajttal megszórt spárgát olasz érlelt sonkába, csomagold be leveles tésztába, és szezámmaggal meghintve süsd ropogósra. Kiváló délelőtti brunch, vacsora étel, vagy könnyed ebéd, főleg egy kis bazsalikomos paradicsomsaláta kíséretében, de akár meleg, vendégváró előételként is megállja a helyét bármilyen családi, baráti eseményen. Az elkészítése szinte elronthatatlan, a titka pedig a jó minőségű alapanyagokban rejlik. Figyelj rá például, hogy friss, zsenge spárgát, jófajta olasz prosciutto crudo sonkát vásárolj, és sajtból is érdemes karakteres ízűt választani. Mindössze 6 hozzávalóból 15 perc alatt ilyen csodaszép spárgás "papucsot" lehet sütni.

Sonkás, sajtos, leveles tésztába csomagolt spárga recept

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 cs. (kb. 30 dkg) leveles tészta,
  • kb. 40 dkg zsenge zöld spárga,
  • 6 szelet prosciutto crudo (olasz sonka),
  • 10 dkg reszelt parmezán sajt,
  • 1-1 kis marék fehér és fekete szezámmag,
  • 1 tojás.

Elkészítés:

  1. A spárgát megmossuk és előkészítjük a sütéshez: a végeit ott pattintjuk le, ahol hagyja magát a szára, majd a csúcsán lévő részt (rügyet) meghagyva egy késsel óvatosan lehámozzuk a vékony “pikkelyeket”. A rügyeket egymáshoz igazítva 3-4 spárgánként egyenletes hosszúságúra csípjük (vágjuk) le a végét.
    Spárga előkészítése
  2. A leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk (ha nem eleve nyújtott tésztát vettünk), 6 négyzetre vágjuk.
    Leveles tészta kinyújtása
  3. A négyzeteket elforgatva, rátesszük a sonkát, arra 3-4 szál spárgát, megszórjuk sajttal és előbb a sonkába, utána pedig a leveles tésztába csomagoljuk (hajtogatjuk). A tetejére hajtott csücsköt nyomkodjuk oda óvatosan a tésztához, hogy sütés során se nyílhasson szét.
    Spárga csomagolás sonkába és leveles tésztába
  4. Felvert tojással vékonyan megkenjük, megszórjuk fehér és fekete szezámmaggal.
    Megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal
  5. 200 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 15 percig, vagy amíg szép aranybarna lesz a teteje. Bazsalikomos, olívaolajos paradicsomsalátával tálaljuk.

Tippek:

  • Parmezán sajt helyett alternatíva lehet füstölt sajt, camembert, brie, kéksajt, vagy a mozzarella, ha lágyabb ízű sajtra vágysz.
  • Ha nincs kéznél szezámmagod, használj lenmagot, tökmagot, napraforgómagot.

Sült spárga sonkába és leveles tésztába csomagolva képek

Ha tetszett a fenti Sonkás, sajtos, leveles tésztába csomagolt spárga recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló reggeli recepteket is: Kalácsos rántotta muffin recept, Spárgás frittata recept, Banános, mogyorós morzsasüti recept.

További receptötletek a hozzávalókból: leveles tészta, parmezán sajt, sonka, spárga, szezámmag, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, könnyen elkészíthető, spárgaszezon.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sonkás, sajtos, leveles tésztába csomagolt spárga recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató