Igazi őszi, borongós, ködös napokra is kiváló ötlet lehet a gombaleves, ami 100%-ban felmelegíti a lelkünket is. A fehérbornak és a sok hagymának köszönhetően nyomokban megidézi a francia hagymaleves ízvilágát, és fűszerezésében az erdő hangulata is egy csöppet megelevenedik. Az utolsó fázisban hozzáadott tejszíntől pedig az egész leves simogatóan lágy és kedves lesz.
Tejszínes, fehérboros gombaleves recept
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 80 dkg friss gomba vegyesen (barna, fehér csiperke, laskagomba stb.)
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 10 dkg vaj,
- 1,5 dl száraz fehérbor,
- 8 dl zöldség alaplé, vagy víz
- 1 csokor friss petrezselyem,
- kb. 1 tk. kakukkfű,
- 2 dl főzőtejszín,
- só, bors ízlés szerint.
Elkészítés:
- Kevés vajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rádobjuk a felszeletelt gombát (előtte ne mossuk meg, csak egy kefével vagy papírral tisztítsuk meg), egy kis plusz vajat és magas hőfokon pirítsuk meg pár perc alatt (pirítás közben is mehet hozzá még egy kis vaj).
- Gazdagítsuk az aprított petrezselyemmel, reszelt fokhagymával. Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel.
- Öntsük fel a borral, majd egy percnyi forralás után, kb. 8 dl zöldség alaplével.
- Főzzük kb. 20-30 percet, majd adjuk hozzá a tejszínt, és forráspontig melegítsük. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a tejszínes, fehérboros gombaleves recepthez.