Meggyes étcsokoládé mousse torta

Mámorosan ínycsiklandó csokoládé álom

Meggyes étcsokoládé mousse torta recept

Pazar elegancia és stílusos design jellemzi a meggyes csoki mousse tortát, mégis könnyen elkészíthető receptről van szó. Akár ünnepi alkalomra, akár a hétvégi édességvágy csillapítására sütjük meg a tortát, biztosan elkápráztatjuk vele a családot, barátokat. Könnyed, kakaós piskóta alapra rétegezünk egy mennyei, szuper étcsokis mousse krémet, majd ha még ez nem lenne elég, a tetejét is rendesen bekenegetjük csoki ganache-al, megszórva egy kis pirított mandulával. Csokoládé rajongók számára kötelező recept.

Meggyes étcsokoládé mousse torta recept

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:

A tésztához (piskótához):

  • 5 tojás,
  • 5 csapott ek. kristálycukor,
  • 4 púpos ek. liszt,
  • 1 csipet só,
  • 1 púpos ek. kakaópor,
  • 2 ek. víz,
  • 1 ek. napraforgóolaj,
  • 1 késhegynyi sütőpor.

A csoki mousse-hoz:

  • 4 tojás,
  • 4 púpos ek. kristálycukor,
  • 2 dl tej,
  • 10 gr zselatinpor,
  • 0,5 dl víz,
  • 25 dkg étcsokoládé,
  • 1 csipet só,
  • 4 dl habtejszín,
  • 1 kis üveg meggylekvár a csokimousse alá.

A torta tetejéhez, a ganache-hoz:

  • 10 dkg étcsokoládé,
  • 2 tk. napraforgóolaj,
  • 1 dl habtejszín,
  • mandulaszeletek.

Elkészítés:

Tészta:

  1. A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük egy tumixgéppel, hozzáadjuk a lisztet, sót, kakaóport, vizet, olajat, jól összedolgozzuk.
  2. A tojásfehérjét habosra felverjük, és óvatosan hozzákeverjük a tésztához (már csak egy spatulával, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot). 
  3. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Majd légkeverés nélkül, 160 fokon sütjük.
    Legalább 15-20 percig ne nyissuk ki a sütőt, majd a tűpróbát követően, ha kész a süti, óvatosan, fokozatosan vegyük ki a sütőből (először egy fakanállal támasszuk ki a sütő ajtaját pár percre, aztán félig nyissuk le az ajtót, majd vegyük ki, de véletlenül se legyen nyitva a környéken az ablak, mert a piskóta nagyon érzékeny, könnyen összeeshet).

Csoki mousse:

  1. Olvasszuk fel vízgőz fölött vagy nagyon alacsony hőfokon az étcsokoládét, és hagyjuk langyosra hűlni.  
  2. A tojásokat a cukorral összekeverjük, majd elkezdjük alacsony hőfokon melegíteni, apránként hozzálocsolva a tejet.
  3. Folyamatosan kevergetve (habverővel) addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik (max. közepes hőfokon melegítsük).
  4. Ha kész, húzzuk le a főzőlapról, és adjuk hozzá az olvasztott, langyosra hűlt csokit, és az előzetesen vízben megduzzasztott zselatint, elkeverve. Dolgozzuk össze, majd várjuk meg, amíg kihűl.
  5. Utolsó lépésként lazán verjük fel a habtejszínt (nem kell keményre verni), és keverjük össze a már  teljesen langyosra hűlt, csokis krémmel.

Torta összeállítása:

  1. Ha kihűlt a piskóta, és a csokimousse, lássunk hozzá a torta összeállításához. Hagyjuk a csatos tortaformában a tésztát, és az oldalaihoz celofán csomagoló papír, vagy irodai, nejlon "bugyi" (irattartó fólia) segítségével vágjunk olyan széles csíkokat, amelyek a tortaformánknál picit magasabbak, és helyezzük a forma köré, belülre. Egy-egy gémkapocs vagy tűzőgép is jól jön, amivel a tetején össze tudjuk tűzni a csíkokat.
  2. Ha bent van a tészta, a celofán csík, becsatoljuk a formát óvatosan. Vékonyan kenjük meg a tészta tetejét egy kis üveg meggylekvárral, és erre kenjük rá óvatosan a csokimousse réteget.
  3. Tegyük hűtőbe legalább egy-két órára.
  4. Utolsó lépésként a bevonatot, a csoki ganache-t készítjük el. Ehhez a csokit az olajjal és habtejszínnel gőz fölött vagy alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk, és megvárjuk, amíg kihűl. Ekkor ráöntjük a mousse rétegre, és pirított mandulaszeletekkel körbe szórjuk a széleit.
  5. Tálalás előtt további 1-2 órát töltsön el a hűtőben.
     

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a csoki mousse tortához.

Meggyes étcsokoládé mousse torta képek

Ha tetszett a fenti Meggyes étcsokoládé mousse torta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló csokitorta recepteket is: Torta caprese, csokoládés mandulatorta recept, Sós mogyorós, karamellás étcsokoládé torta recept, Étcsokoládés narancskrém torta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: étcsokoládé, finomliszt, habtejszín, kakaópor, mandula, meggylekvár, tojás, zselatin. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, gyümölcsös, torta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Meggyes étcsokoládé mousse torta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Bejgli recept
sütemény

Bejgli variációk

Mandulás, pisztáciás és sós mogyorós, csokis ízekben

Sokmagos banánkenyér recept
kenyérféle

Sokmagos banánkenyér

Szaftos, pihe-puha, és ropogós egyben

Epres frangipane pite recept
pite

Epres frangipane pite

Mennyei mandulakrémes süti bármilyen gyümöcsből

Csokis fánk sütőben sütve recept
sütemény

Csokis fánk sütőben sütve

Fánksütés olajmentes, duplacsokis verzióban

Diós kávétorta recept
torta

Diós kávétorta

Egy csésze olasz espresso torta kiadásban

Olasz habos pite recept
pite

Olasz habos pite

Egy pite, aminek a közepéből málnalekvár bukkan elő

Túrós, epres brownie torta recept
sajttorta

Túrós, epres brownie torta

Nagyon csokis brownie extrákkal

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató