Betoppansz, belekóstolsz, és beleszeretsz

Budapest legkedvesebb olasz delijében, a Delissimoban jártam

Budapest legkedvesebb olasz delijében, a Delissimoban jártam

Szívem csücske az olasz gasztronómia, Olaszország csodálatos tartományai, az ott élő emberek, életstílusuk, és szinte minden, ami "olasz".  Így egy magamfajtának rábukkannia, betoppannia a Delissimo delibe felér egy mini, itáliai látogatással, az olasz életérzés itthoni megtapasztalásával. Az üzletbe belépve úgy felcsillant a szemem, mint amikor kislányként megláttam a vásárban az áhított játékkonyhát.

Ez a bájos, gasztro-lelőhely tele van szeretettel, kedvességgel és autentikus, olasz finomságokkal. Mosolygó arcok, olasz hangok, hihetetlenül finom prosciuttok, sajtok, pisztáciás cornettok, minőségi alapanyagokból álló, friss szendvicsek hada, és a hamisítatlan, olasz kávé illata fogadja az ide betérőket.

Autentikus, olasz deli & webshop

Az Észak-Olaszországból származó család néhány hónappal ezelőtt nyitotta meg delikátesz üzletének kapuit, a budapesti Horvát utcában. Pár napja a webshopjuk is üzemel, így az ország bármely pontjáról rendelhetők eredeti, esetenként csak itt kapható, olasz alapanyagok, a versenytársakhoz képest szerintem nagyon jó ár-érték aránnyal.

Az olasz gasztronómiában és kereskedelemben tapasztalt, éttermet is működtető tulajdonosok küldetése, hogy az ide betérő vásárlók ne csak leemeljék a termékeket a polcról, hanem ismerjék és kóstolják meg az itt kapható, eredeti olasz finomságokat. Lehetőségünk van megízlelni a más-más érleléssel készült, olasz városokból érkező prosciutto crudok közötti különbségeket, és olyan különlegességeket kipróbálni, amit itthon szinte csak itt lehet megtenni, mert számos olyan olasz partnerrel, beszállítóval dolgoznak együtt, akik máshova egyáltalán nem szállítanak, sőt egyáltalán nem is viszik ki Olaszországból a termékeiket. 

Autentikus olasz alapanyagok megkóstolása

Egy falat az olasz gasztrokultúrából

A szendvicsekből vagy kóstolótálakról megismert, itáliai ízek mellett az üzletben olasz vendégszeretettel és szenvedéllyel mesélnek arról, hogy amit eszünk, honnan származik, milyen gondoskodással készült, mit és hogyan evett a boci ahhoz, hogy ilyen gazdag ízű legyen az a sajt, a tengeri vagy a hegyvidéki levegő érlelte azt a sonkát hosszú hónapokon keresztül. Fantasztikusan komplex élmény, mert önmagában szeretjük ezeket a gasztrocsodákat, de emellé egy kicsit tanulni az olasz gasztrokultúráról, és átérezni azt a múltat, hagyományt, ami az ételekhez kapcsolódik, egyszerűen rabul ejti az ember szívét.

Kóstolótálak, szendvicsek

A gondossággal kiválasztott, polcról leemelhető portékák széles választékában északtól délig megtalálhatunk és kipróbálhatunk olyan alapanyagokat is, amilyeneket még sehol sem láttunk. A klasszikus, friss, egyenesen Olaszországból érkező péksütemények, nápolyi bivalymozzarella, montagnai parmezán sajt, friss tészták, és a széles választékú húsáru mellett éppúgy helyet kaptak az itáliai tartományok különlegességei, mint a pugliai cime di rapa, az észak-olasz, márványtálban érlelt crema di lardo (szalonna, szalonnazsír), a híres, toszkán, chianina marha raguja, palermoi cannolo, vagy a pisztáciás pecorino sajt.

Toszkán marharagu, chianina

A dél-olasz Cerignolából széles spektrumú, napraforgó olajban eltett zöldségek és krémek lelhetők itt fel: az említett répához hasonló zöldség szára, a cime di rapa mellett grillezett articsókát, spárgát, paprikát, különböző töltelékkel készített olívabogyót, gombaféléket, paradicsomot és fokhagymát is vásárolhatunk. Kiváló minőségű rizottó rizsek, többféle vastagságú és méretű spagetti tészták, olívaolajok, az egyik legjobb olasz polentafajta, házi, mantovai coppa sonka, és különleges, kész, húsos raguk is elérhetők a Delissimo delikátesz üzletben.

Olasz tészták

Olasz karácsonyi menü

A karácsonyi készülődés kapujában érdekelt az is, hogy vajon Olaszországban mik a főszereplői az ünnepi menünek, léteznek-e olyan „szigorú”, keretek, mint itthon a töltött káposzta, halászlé, bejgli, sült kacsacomb és társai. Tartományonként és családonként változó, hogy mi kerül ilyenkor az asztalra, de ami biztos pont az észak-olasz Mantovában, az az 1600-as évekből származó agnoli leves, enélkül ott nincs karácsony. Az agnoli egy többféle húsból álló raguval töltött, tojásos tészta, amit először háromszög alakra hajtanak, utána a széleit összecsípik, és húslevesben fogyasztják nagy adag parmezán sajttal megszórva. Ezen kívül változó, hogy milyen ételt készítenek az olasz háziasszonyok, csak egy dolog az állandó: rengeteg féle, húsos, és halas ételt főznek, már az előételnek felszolgált hidegtál is tele van különböző, házi finomságokkal. Kedvelt italkülönlegesség ilyentájt a lambrusco rosso, azaz a habzó, vörösbor.

Otthonunkba hozza Olaszországot

A Delissimo hangulata, illatai, mosolyai egy pillanat alatt elnyomták bennem a ködös, hideg hétköznapok érzését, és hirtelen Olaszországban találtam magam, mintha ott utaznék, kóstolnék, felfedeznék. Az itáliai gasztrokalandozást a konyhámban folytatom, ahol letesztelem a deli autentikus, olasz alapanyagait, és hozom nektek a jól bevált receptjeimet.

Ismerjétek, és kóstoljátok meg a Delissimo deli autentikus, olasz termékeit, indítsátok egy jó olasz kávéval és péksüteménnyel a napot, vagy ebédre próbáljátok ki a napi tészta menüt! Ha személyesen nem tudtok ellátogatni, nézzétek meg a webshopot, mert a cikkben említett alapanyagok közül is egyre több elérhető.

Oszd meg a cikket másokkal is!

Hozzászólások

Az értékeléshez és hozzászóláshoz belépés szükséges.

Betoppansz, belekóstolsz, és beleszeretsz képek

Nézd meg ezeket a gasztrocikkeket is!

Jókat eszünk szakácskönyvek

Jókat eszünk szakácskönyvek

Társ a hétköznapi sütés-főzéshez

    A Lidl konyha bemutatja: életem ételei Széll Tamással

    A Lidl konyha bemutatja: életem ételei Széll Tamással

    Idén 9. éve tarthatjuk a kezünkben a Lidl ajándék szakácskönyvét

      Ujvári Vivien borász és az ő "gyermekei" - A fantasztikus nő a kiváló borok mögött

      A fantasztikus nő a kiváló borok mögött

      Ujvári Vivien és az ő "gyermekei"

        N28 Wine & Kitchen: katalán-baszk-magyar fúzió sosem látott magasságokban

        Katalán-baszk-magyar fúzió sosem látott magasságokban

        Az N28 Wine & Kitchen borétterem megújult menüje különleges gasztroutazásra hív minket

          Ételek és évszakok Lidl szakácskönyv Széll Tamás receptjeivel

          Ételek és évszakok

          Elérhető a 8. Lidl szakácskönyv Széll Tamás receptjeivel

            Wossala Rozina: Konyhakönyv

            Több mint egy szakácskönyv

            Megjelent Wossala Rozina Konyhakönyve

              Felfedeztük a bájos Platz piacot

              Felfedeztük a bájos Platz piacot

              Gasztro-élménybeszámoló és piacajánló poszt következik

                Tucatnyi éve ízzel-lélekkel

                Tucatnyi éve ízzel-lélekkel

                12 kedvenc receptem

                  Az étel iskolája Széll Tamással Lidl szakácskönyv

                  Az étel iskolája Széll Tamással

                  Új, alapszakácskönyv a Lidl Konyhától

                    Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

                    Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

                    Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

                    Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató