Madárcsicsergős, dimbes-dombos, zöld lankák között bukkanhatunk rá a Pilis legkedvesebb termelői vásárára. A pilisvörösvári Platz piac általában havi rendszerességgel nyitja meg kapuit a vásárlók előtt, a festői Kacsa-tó szomszédságában. Legközelebb május 15-én lehet feltöltődni a hangulatos piacozás élményével.
A Platzon szó szerint komplex, szezonális gasztroélményben lehet részünk, hiszen nem egy egyszerű, hétvégi piacról van szó. A szuperjó, minőségi termelői finomságokon túl nagy adag kedvesség, vendégszeretet, frissen főzött, becsületkasszás ebéd és élő zene várja az ide látogatókat.
Ha úgy érezzük, nem tudunk ellenállni annak a csodás szarvaskolbásznak, jalapenos friss kecskesajtnak, előkapjuk a kosárkánkból a vadkovászos, mediterrán bagettet és jól végigkóstoljuk a frissen beszerzett portékákat, mintha csak egy rapid piknikre csöppentünk volna. Mindeközben beszélgetünk a mellénk sodródokkal, és élvezzük, hogy a gasztronómia, és a hazai kézműves finomságok iránti szeretet egy csapásra közösséggé kovácsol bennünket.
Kedvenceim az áprilisi Platz piacról
Gábrihell az abszolút favoritom a termelői vásárról. Fantasztikus, chilis szószokat, gourmet finomságokat kísérleteztek ki a feleségével. Végigkóstoltam a sort, és egytől egyig rabul ejtettek, "muszáj volt" a kosaramba pakolnom egy tucatnyi üvegcsét.
Vásároltam például habanero paprikás mangós álmot, zseniális BBQ szószt, és hiperínyenc füstös majonézt. Mindehhez persze plusz aromát kölcsönöz Gábrielék szeretete, amit minden csepp szószban érezni. Még az üvegekről is ránk mosolyog. Egyszerűen szerethető az a kézműves, chilis világ, amit a Gábrihell képvisel.
A mikrozöldségeket áruló, kedves fiatalemberhez kétszer is visszatértem, mert az első borsó ültetvényt menetközben lelegeltük a kecskesajt és a kolbászka mellé. Lassan kéthetesek a mini borsók, és még mindig jól bírják az öntözgetést, és a becézgetést is meghálálják. Legközelebb egy DIY mikrozöld csomaggal is megpróbálkozom, mert elképesztően egészségesek, finomak és nem utolsó sorban fotogének ezek a zöld kis csodák.
Bocsánat, de hadilábon állok a kecskesajtokkal, és eddig nem is voltak a nagy kedvenceim. Ezzel indítottam a Galagonya tanya srácainál is, akik aztán jól elmagyarázták, milyen gondossággal kerülik el azt a tipikus kecske ízt, amit sokan nem szeretünk a kecskesajtban. Minden szavuk igaz volt, mert kivételesen finom, friss, jalapeno paprikával ízesített kecskesajtot kóstoltam náluk. Mennyei volt, ahogy a pikáns sajtkrémük is. Legközelebb a fürjtojásos, kecskesajtos krémeiket is megvizsgálom közelebbről.
Május 15-én lesz leghamarabb termelői piac Pilisvörösváron, bővebb infó az eseményről a Facebookon érhető el.
Az aktuális Platz hírek a Platz Piac Facebook oldalán találhatók.
Oszd meg a cikket másokkal is!
Hozzászólások
Az értékeléshez és hozzászóláshoz belépés szükséges.