Ahány ház, annyi szokás, akarom mondani annyi sajttorta. Az elmúlt két hét alatt legalább 50 sajttorta receptet olvastam el: minden nemzetnek van egy saját sajttortája és határozott elképzelése arról, hogy egyébként ők készítik az eredeti sajttortát... Valahogy mindenki a magáénak érzi ezt az édességet: a görögök, az olaszok, az amerikaiak és az angolok egyaránt. Van, aki tojással és joghurttal süti a sütőben, van, aki túróval készíti sütés nélkül és különböző gyümölcsös önteteket főz hozzá. Akadnak, akik keményítővel, vagy zselatinnal küzdenek a biztos tartásért. Most egy sütés nélküli verziót hoztam, dupla csokis réteggel.
Duplacsokis sajttorta recept
Hozzávalók:
- 1 csomag Győri Édes zabfalatok keksz (persze másfajta keksszel is lehet helyettesíteni)
- 15 dkg vaj (olvasztva)
- 60 dkg tejszínes krémsajt (lehet mascarpone, Philadelphia, vagy Lidl-es Linessa)
- 4 cs. vaníliacukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 5 ek. porcukor,
- 5 dl habtejszín,
- 2 zacskó habxifáló,
- 15 dkg fehércsoki,
- 15 dkg étcsoki,
- pici olaj a csoki olvasztáshoz (1-2 csepp),
- díszítéshez kakaópor.
Elkészítés:
- A kekszet alaposan elmorzsoljuk (turmixgép segítségével, vagy beletesszük egy zacsiba és húsklopfolóval összetörjük), összekeverjük az olvasztott vajjal, egy kapcsos tortafoma aljába alaposan ellapogatjuk és betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a krémet.
- A krémsajtot (kísérletezve a sajtokkal én 3 fajtával készítettem: Lidl-es mascarponéból, Philadelphia sajtból és szintén Lidl-es Linessa krémsajtból, szerintem a 3 közül bármelyik jó lehet) 2 cs. vaníliacukorral, 5 evőkanál porcukorral és egy citrom reszelt héjával elkeverjük.
- A tejszínt 2 cs. vaníliacukorral és habfixálóval alaposan felverjük, hozzáadjuk a krémsajthoz és óvatosan elkeverjük, vigyázva arra, hogy azért a hab ne törjön össze.
- A duplacsokis rétegekhez először az étcsokis réteget készítjük el. Első körben az étcsokit törjük darabokra és olvasztjuk meg, addig hagyjuk a tűz felett, amíg el nem olvad, majd utána is folyamatosan kevergetjük, hogy egy picit kihűljön és ne forrón adjuk hozzá a krémhez.
- Ha kihűlt a csoki, a krémsajtos massza feléhez hozzákeverjük, és a torta kekszes rétegére egyenletesen rákenjük egy műanyag keverő lapát segítségével.
- A következő körben a fehércsokival ugyanezt megismételjük (amíg a csokit olvasztjuk, addig visszatesszük a tortát a hűtőbe), majd jöhet a díszítés. Étcsoki forgácsokkal, vagy kakaóporral szépen díszíthetjük a sajttortánkat.