A sütőtökszezon elmaradhatatlan és egyben állandó szereplője a sütőtökkrémleves, amit akár édesen, chilisen, édesburgonyával, sárgarépával vagy másképp is készíthetjük. A tök édeskés ízéhez nagyon jól passzol az ázsiai ízvilág. Így a thai konyha kókusztejes csirkelevese, a tom kha gai után szabadon ehhez a sütőtök krémleveshez kaffir lime levelet, kókusztejet, koriandert, gyömbért és curryt használtam fel. Fantasztikusan fűszeres, amolyan igazi őszi levest eredményezett ez a gazdag ízkombináció. Szinte mindig egy picit másképp főzöm a sütőtökkrémlevest attól függően, hogy milyen alapanyagokat találok a konyhában, de azt hiszem ez a verzió marad az abszolút kedvencem.
Currys sütőtök krémleves recept
Hozzávalók 4 főre:
- 1 fél hosszúkás sütőtök (sütőben megsütve 180 fokon, amíg puha lesz),
- kisujjnyi méretű gyömbér lereszelve,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- pár ek. olívaolaj,
- víz vagy alaplé (amennyi majd picit ellepi a tököt),
- só és chili ízlés szerint,
- egy marék friss koriander,
- 3 db kaffir lime levél,
- 1 k. őrölt édeskömény,
- 1 tk. curry,
- 1 doboz kókusztej,
- tálaláshoz: pirított tökmag és friss koriander.
Elkészítés:
- Elsőként megsütjük a sütőtököt a sütőben, 180 fokon, légkeverés mellett kb. 45-50 percig, amíg puha nem lesz. Sózzuk meg, és pár csepp olívaolajat is locsoljunk rá.
- Az apróra vágott hagymát megdinszteljük a forró olajban, hozzádobjuk a lereszelt gyömbért és a kikanalazott, pépes tökpürét.
- Felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, ami ellepi a sütőtököt (ezt úgy érdemes beállítani, hogy hozzászámoljuk a később érkező kókusztej mennyiségét és azt, mennyire szeretjük hígra vagy sűrűre a krémlevest) és fűszerezzük a felsorolt ízesítőkkel. Közepes lángon főzzük kb. 10-15 percet.
- Botmixerrel pürésítjük és hozzáadva a kókusztejet, még pár percig főzzük és tálaljuk is.
- A tálaláshoz pirítsuk meg a natúr tökmagokat egy forró serpenyőben néhány perc alatt. Ezzel és friss korianderrel szórjuk meg tálaláskor.