A csoki szalámi készítése pofonegyszerű, pikk-pakk megvan és a végtelenségig variálhatjuk a belevalókat ízlésünk szerint. Az olasz, pisztáciás verzió helyett bátran pakolhatunk a csoki alaphoz aszalt vagy kandírozott gyümölcsöket, kókuszt, mogyorót, whiskey-t, mazsolát. A rapid édesség recept jól jön, ha nincs sok időnk bíbelődni a desszert gyártással, és akár gasztroajándékként is szuper ötlet az édesszájúak számára.
Olasz étcsokoládé szalámi recept
Hozzávalók:
- 30 dkg étcsokoládé,
- 10 dkg puha vaj,
- 30 dkg darált zabkeksz vagy vajas keksz,
- 50 gr. porcukor,
- 2 ek. kávé,
- 2 ek. rum aroma,
- 2 ek. kakaópor,
- 1 db narancs reszelt héja,
- 10 dkg egész mandula,
- 75 gr pisztácia,
- 50 gr vegyes mag: pl. dió, makadámdió, mogyoró stb.
Elkészítés:
- Összeolvasztjuk a csokit a vajjal alacsony hőfokozaton, folyamatos kevergetés mellett.
- A kekszet durvára törjük vagy daráljuk, attól függően, hogy mennyire szeretnénk pici darabokat.
- Mindent összekeverünk: a kekszhez adjuk a különböző magokat, porcukrot, kakaóport, összedolgozzuk és nyakon öntjük az olvasztott vajas csoki, kávé és rum aroma keverékével. Belereszeljük a narancs héját és az egészet jól összekeverjük.
- Téglalap alakú folpack darabokat tépünk és duplán használva ezeket, ráhalmozunk egy szaláminyi kupacot, ráhajtjuk a fóliát és gurigatva egyenletesre dolgozzuk a szalámit, és a két végét összefogva betekerjük. (Én 2 db 26 cm-es és 1 db mini, 13 cm-es szalámit készítettem, de akár egyet is lehet, ami hosszabb és ducibb.)
- Hűtőbe tesszük és tálalás előtt gazdagon meghintjük porcukorral. Fél-1 órával korábban mindig vegyük ki a hűtőből, hogy könnyebb legyen szeletelni.