Ezek a nagyra nőtt, repedezett külsejű kekszek valójában igazi luxust, és egy falatnyi brownie élményt hordoznak magukban, amit még egy selymes kávékrémmel is megbolondítunk. Egyszerű aprósüteménynek látszó "keksz-szendvics" csoda, ami ízhatásában felér egy ünnepi tortaszelettel. A brownie kekszek önmagukban is nagyon kapósak, de a tiramisu krémet már csak azért is érdemes elkészíteni hozzá, mert a kávé kesernyés íze remekül ellensúlyozza a brownie édes töménységét. Hasonlóan különleges ízt kölcsönözhet a keksz számára egy savanykásabb málnalekvár is. A tésztához egészen kevés lisztre van szükség, így nagyon egyszerűen lecserélhető gluténmentes alternatívára, pl. mandulalisztre. Hatalmas köszönet Márk Szonjának ezért a csodás receptért, ami az Édesem süteményei szakácskönyvéből származik.
Tiramisu krémes brownie keksz recept
Hozzávalók 8 db töltött kekszhez:
Tésztához:
- 200 g étcsokoládé,
- 30 g vaj,
- 2 db tojás,
- 130 g kristálycukor,
- 30 g liszt,
- 1/4 tk. sütőpor,
- csipet só,
- 1 tk. őrölt kávé.
Töltelékhez:
- 250 g mascarpone,
- 80 ml habtejszín,
- 1 ek. porcukor,
- 1 adag espresso.
Elkészítés:
- A csokit a vajjal alacsony hőfokon vagy vízgőz fölött összeolvasztjuk és hagyjuk hűlni.
- A tojásokat a cukorral alaposan összeturmixoljuk, óvatosan hozzákeverjük a lehűlt csokis vajat, majd a lisztet, sütőport, sót, kávét és összedolgozzuk. Legalább negyedórára hűtőbe tesszük a tésztát.
- Sütőpapírral bélelt tepsire adagoljuk a tésztát egy fagyis vagy kekszadagoló kanállal: próbáljunk azonos mennyiségű halmokat (összesen kb. két tepsi, szám szerint 16 db keksz lesz) adagolni a tésztából, egymástól tisztes távolságra. (A formázás miatt ne aggódjunk, a kupacok szépen el fognak lapulni a sütés során.) Speciális kanalak helyett két teáskanál is működhet a kupacok képzéséhez.
- 190 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 8-9 percig.
- Közben elkészítjük a mennyei kávés krémet: felverjük a tejszínt, hozzáadjuk a porcukrot, majd az espressoval elkevert mascarponéval összedolgozzuk (turmixgéppel tökéletesítve az állagát). Hűtőbe tesszük, amíg a kekszek meg nem sülnek és ki nem hűlnek teljesen.
- Ha a kekszek kihűltek, kettesével (a repedezett felszínük lesz kívül) megtöltjük őket a krémmel.