Tojásos nokedli fejes salátával

Körethez a főételt

Tojásos nokedli fejes salátával recept

Van az úgy, hogy a saláta határozza meg a főételt, ehhez igazítjuk, hogy mit főzünk. Ilyen például a friss fejes saláta, ami kiált a klasszikus ecetes salátán keresztül a tojásos nokedliért. A kettő együtt pontosan olyan, mint a borsó meg a héja. A házi tésztából készült galuskának nincs párja, szimplán összesütve tojással is zseniális, amit még szó szerint megfejelünk egy kis friss salátával, és ezáltal beleharapunk a már-már nyárba hajló, nagybetűs tavaszba.

Tojásos nokedli recept

Hozzávalók 2 személyre:

A nokedlihez:

  • 30 dkg finomliszt,
  • kb. 1,2-1,5 dl langyos víz,
  • 1 kk. só,
  • 2 tojás.

A tojásos keverékhez:

  • 4 tojás,
  • só, bors, őrölt szerecsendió ízlés szerint,
  • egy löttyintésnyi tej,
  • galuska pirításhoz: kb. 10-20 gr vaj.

A fejes salátához:

  • 1 kisebb fejes saláta leveleire szedve,
  • kb. 5 dl víz,
  • 2 ek. ecet,
  • 3-4 ek. cukor,
  • csipet só.

Elkészítés:

  1. A jó nokedli egyik titka, hogy frissen készüljön, amikor már készen áll a befogadására a felforrt vizes fazék. Így az elején érdemes a vízforralást megkezdeni, a sót pedig csak forrás után adjuk hozzá.
  2. A nokedli tésztához a lisztet keverjük össze a sóval, üssük bele a tojást, majd apránként locsolgatva hozzáadjuk a langyos vizet, és kezdjük el fakanállal keverni. Semmiképp ne adjuk hozzá egyből az összes vizet, figyelni kell arra, hogy mennyit vesz fel a tészta. Állagra a lángos tésztánál picit sűrűbb állagot kell elérnünk, de a túl kemény tésztával is vigyázni kell. Plusz vízzel, és liszttel tudjuk szabályozni a tökéletes állagot. Jól kikeverjük a tésztát, hogy sehol se maradjon benne száraz rész.
  3. Egyből szaggatjuk a felforrt, megsózott vízbe, közben lejjebb véve a hőfokot közepesre. Amint feljönnek a víz tetejére, készen is vannak (kb. 2 perc).
  4. A tojásokat ízlés szerint ízesítjük, egy löttyintésnyi tejjel elkeverjük, felverjük.
  5. A vajat egy nagy serpenyőben felolvasztjuk, átforgatjuk benne a nokedlit, ráöntjük a tojásos keveréket, majd 1-2 perc alatt készre sütjük. Az eredeti recept szerint az az igazi, ha még krémesen vonja be a tojás a galuskát, de ez ízlés kérdése is. Ha teljesen biztosra mennénk azzal, hogy megsült a tojás, akkor picit pirítsuk tovább, de vigyázzunk, hogy még ne szárítsuk ki. Minél szaftosabb, annál finomabb.
  6. A fejes salátához összekeverjük az ecetet, cukrot, csipet sót, és vizet, majd a saláta levelekre öntjük. (Ha szaftosabban szeretjük, akkor tegyünk még mindenből picit többet.)

Tojásos nokedli fejes salátával képek

Ha tetszett a fenti Tojásos nokedli fejes salátával recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló tészta recepteket is: Sült paradicsomos, krémsajtos spagetti recept, Medvehagyma pesztós, házi fettuccine recept, Bébispenótos, paradicsomos tészta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fejes saláta, finomliszt, tej, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, gyorsan elkészíthető, magyar, saláta, tészta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Tojásos nokedli fejes salátával recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Sáfrányos, rukkolás gnocchi recept
tészta

Sáfrányos, rukkolás gnocchi

Ízutazás a napsütötte Szicíliába

Chilis, királyrákos tagliatelle recept
tészta

Chilis, királyrákos tagliatelle

Egy csipet luxus a hétköznapokba csempészve...

Zöld spárgás, citromos tészta recept
tészta

Zöld spárgás, citromos tészta

A dübörgő spárgaszezon közepén avattam fel a legújabb konyhai szerzeményem

Pimasz olasz tészta recept
tészta

Pimasz olasz tészta

Egy kis konyhai pimaszkodással több idő jut pihenésre

Ricottás ravioli recept
tészta

Ricottás ravioli házilag

Friss olasz tészta tésztagép nélkül

Kapusznyika, avagy káposztás lepény recept
kelt tészta

Kapusznyika, avagy káposztás lepény

Káposztás kelt tészta recept a pótnagymamámtól

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató