A kezembe akadt kókusztejjel most nem ázsiai egytálételt, hanem valamilyen édességet szerettem volna elővarázsolni. Innen jött az ötlet, ha már egyszer laktózmentesben gondolkozom, akkor miért ne lehetne gluténmentes is, hiszen a baráti körben is olyan sokat hallottam már a glutén- vagy laktózérzékenységgel küzdőkről. Végre nekik is kedvezhetek ezzel a recepttel. Így indult el az almás, kókusztejes palacsinta megálmodása, ami mellesleg nagyon elnyerte a tetszésemet. Természetesen nem ér összevetni a hagyományos palacsintával, mert ez teljesen más világ, ugyanakkor a kókusznak és a fahéjnak köszönhetően szerintem fantasztikusan finom "reform" palacsinta.
Kókusztejes, almás palacsinta recept
Hozzávalók:
- 2,5 dl kókusztej
- 25 dkg barna rizsliszt
- 2-3 db alma
- 1 tojás
- 2 ek. olaj
- kb. 2-3 dl szódavíz
- csipet só
- sok fahéj
Elkészítés:
- Elsőként a liszthez hozzáadtam és elkevertem a tojást, majd fokozatosan öntöttem bele a kókusztejet és közben kevergettem, olajat, szódavizet adtam hozzá, csipet sót és a végén a reszelt almát.
- Ízesítésképp pedig nem sajnáltam belőle a fahéjat.
- Amolyan vastagabb palacsintatészta sűrűségűre formáltam a tésztát. (A szódavízzel lehet variálni, ha túl sűrű a massza.)
- Forró palacsinta serpenyőben sütöttem meg hirtelen mindkét oldalát, ahogyan a palacsintát is szoktuk. Alá 1 kávéskanálnyi olajat tettem a legelső palacsinta előtt, több nem is kell, mert a benne lévő olajtól nem ragad a tészta.